ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ECA: Μη ρεαλιστικοί οι στόχοι της ΕΕ για το πράσινο υδρογόνο

Εικόνα του άρθρου ECA: Μη ρεαλιστικοί οι στόχοι της ΕΕ για το πράσινο υδρογόνο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/07/2024, 10:44
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή και εισαγωγή πράσινου καυσίμου υδρογόνου είναι μη ρεαλιστικοί και είναι απίθανο να επιτευχθούν παρά τη χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ECA).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει στόχους για την παραγωγή έως και 10 εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2030 και την εισαγωγή άλλων 10 εκατομμυρίων τόνων. Αν και δεν είναι δεσμευτικοί, οι στόχοι αποτελούν μέρος των σχεδίων της ΕΕ να τερματίσει την εξάρτησή του από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.

Σε έκθεσή του, το ECA ανέφερε ότι οι στόχοι αυτοί βασίζονται σε «πολιτική βούληση» και όχι σε αξιόπιστη ανάλυση και ότι η ΕΕ βρίσκεται πολύ μακριά από την πορεία επίτευξής τους.

Ένας άλλος στόχος που έθεσαν οι Βρυξέλλες, η εγκατάσταση τουλάχιστον 40 γιγαβάτ ηλεκτρολυτών υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030, ήταν μια ιδέα που προτάθηκε σε έγγραφα μιας ομάδας λόμπι για το υδρογόνο, διαπίστωσαν οι ελεγκτές.

Παρά τη χρηματοδότηση της ΕΕ ύψους 18,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που διατίθεται για έργα πράσινου υδρογόνου, τα έργα που θα προσθέσουν λιγότερα από 5 GW παραγωγικής ικανότητας έως το 2030 έχουν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, αν και έργα συνολικής δυναμικότητας περίπου 50 GW βρίσκονται επίσης σε προηγούμενο στάδιο αξιολόγησης.

Το πράσινο υδρογόνο θεωρείται ζωτικής σημασίας για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή. Παράγεται με τη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας για τη διάσπαση του νερού -μια διαδικασία που δεν παράγει εκπομπές CO2- και η ΕΕ βασίζεται σε αυτό για την απαλλαγή από τον άνθρακα βιομηχανικών διαδικασιών όπως η παραγωγή χάλυβα και λιπασμάτων.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να σχεδιάσει μια πιο στοχευμένη προσέγγιση για τη διάθεση της σπάνιας χρηματοδότησης της ΕΕ και να επικαιροποιήσει τις πολιτικές της για την παροχή κινήτρων σε έργα υδρογόνου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back