ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη και καίει ακόμη

Εικόνα του άρθρου Έβρος: Είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη και καίει ακόμη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/08/2023, 19:57
ΕΛΛΑΔΑ

Πρόκειται για την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο.

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα (έως την 28.08.2023, 12:28 τοπική ώρα), μια έκταση μεγαλύτερη από τη Νέα Υόρκη.

Οι δορυφορικές εικόνες αναδεικνύουν την έκταση της καταστροφής στην περιοχή, με εκτάσεις δάσους να έχουν σχεδόν ισοπεδωθεί και πεύκα να έχουν μετατραπεί σε μαυρισμένους, σκελετωμένους φλοιούς.

Την οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σε ολόκληρη τη χώρα, οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις γης -πάνω από 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα φέτος μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS). Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά στον Έβρο, ενώ οι νεκροί από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού συνολικά είναι κοντά στους 30.


Από την πλευρά της η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει κινητοποιήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση εναέριας πυρόσβεσης από το rescEU στην Ελλάδα, «για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων δασικών πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ».

Στο μεταξύ με αυξημένες επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις και με ήπιους ανέμους συνεχίζονται σήμερα οι επιχειρήσεις κατάσβεσης στα δύο εναπομείναντα μέτωπα της πυρκαγιάς στον Έβρο, στη Λεπτοκαρυά και την περιοχή της Κοτρωνιάς.

Με πληροφορίες από Meteo, ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back