dodoni back
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

O δορυφόρος Copernicus Sentinel-3 φωτογράφησε τον «Ιανό»

Εικόνα του άρθρου O δορυφόρος Copernicus Sentinel-3 φωτογράφησε τον «Ιανό»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/09/2020, 22:58
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Copernicus Sentinel-3 τράβηξε μια εντυπωσιακή φωτογραφία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού», καθώς αυτός διέσχιζε χθες το Ιόνιο και πλησίαζε την Ελλάδα.

Οι μεσογειακοί κυκλώνες (medicanes) έχουν παρόμοιο σχήμα με άλλους κυκλώνες και τυφώνες, μπορούν όμως να σχηματιστούν πάνω από πιο ψυχρά νερά. Επίσης περιστρέφονται γύρω από το «μάτι» τους με κίνηση από δυσμάς προς ανατολάς, ενώ οι άλλοι κυκλώνες κινούνται από ανατολικά προς δυτικά. 

Ο Sentinel-3 αποτελεί μέρος του προγράμματος επιτήρησης του περιβάλλοντος Copernicus της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων, διαθέτει οπτικό αισθητήρα που του επιτρέπει να καταγράφει τις αλλαγές στο χρώμα των γήινων επιφανειών.

Ολόκληρη η φωτογραφία


186 χιλιοστά βροχής μέσα σε 32 ώρες

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής του «Ιανού» έως τώρα έχουν καταγραφεί στις θαλάσσιες περιοχές, με το μέγιστο να σημειώνεται στα ανοιχτά του Ιονίου και να είναι ίσο με 186 χιλιοστά μέσα σε 32 ώρες, από την αρχή της Πέμπτης έως το πρωί της Παρασκευής. 

Στην ξηρά η υψηλότερη ολική βροχόπτωση το ίδιο διάστημα καταγράφηκε στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας και ήταν ίση με 123 χιλιοστά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που καταγράφονται στο πέρασμα του «Ιανού», παρακολουθεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, χρησιμοποιώντας όχι μόνο το πυκνό δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του, αλλά παράλληλα εφαρμόζοντας εξειδικευμένους αλγορίθμους που συνδυάζουν δεδομένα δορυφόρων και μοντέλων, προκειμένου να εκτιμήσει μια σειρά από μετεωρολογικές παραμέτρους ακόμη και σε περιοχές χωρίς δυνατότητες επίγειας παρατήρησης, όπως είναι οι θαλάσσιες περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωυογραφία: Copernicus Sentinel ESA

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3