ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Earthrise: Η φωτογραφία που πυροδότησε ένα περιβαλλοντικό κίνημα

Εικόνα του άρθρου Earthrise: Η φωτογραφία που πυροδότησε ένα περιβαλλοντικό κίνημα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/05/2023, 22:42
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

«Ω Θεέ μου, κοίτα αυτή την εικόνα εκεί! Έρχεται η Γη. Είναι τόσο όμορφη!» ο Μπιλ Άντερς φώναξε στον αστροναύτη Τζιμ Λόβελ. «Έχεις έγχρωμο φιλμ Τζιμ; Γρήγορα δώστο μου».

«Αυτή είναι μια πανέμορφη λήψη», είπε ο Λόβελ, καθώς πήρε μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες στον κόσμο.

Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Δεκεμβρίου 1968, παραμονή Χριστουγέννων και οι αστροναύτες του Apollo 8 καταγράφουν ένα εντυπωσιακό θέαμα καθώς βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη: η φωτισμένη Γη εμφανιζόταν πάνω από τον άγονο σεληνιακό ορίζοντα.

Η εικόνα ονομάστηκε «Earthrise». Ήταν η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία της Γης που τραβήχτηκε από το διάστημα και κυκλοφόρησε με μεγάλη ταχύτητα σε όλο τον κόσμο. 

Είναι η φωτογραφία που έδωσε ώθηση στο παγκόσμιο περιβαλλοντικό κίνημα και οδήγησε στη δημιουργία της Ημέρας της Γης, μιας ετήσιας εκδήλωσης για την προώθηση του περιβαλλοντικού ακτιβισμού και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, το 1970.

Πάνω από 50 χρόνια μετά τη λήψη της, η Earthrise συνεχίζει να θεωρείται μια από τις πιο εμβληματικές περιβαλλοντικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ποτέ.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, οι περιβαλλοντικές προοπτικές και ο ακτιβισμός σάρωναν γρήγορα τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Οι περιβαλλοντικές ομάδες Friends of the Earth και Greenpeace ιδρύθηκαν το 1969 και το 1971 αντίστοιχα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ίδρυσε την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος το 1970.

Δεκαοκτώ μήνες αφότου οι αστροναύτες του Apollo 8 τράβηξαν την φωτογραφία Earthrise, 20 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους των ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθούν για την καταστροφή του περιβάλλοντος στην πρώτη Ημέρα της Γης.

Η Κάθλιν Ρότζερς, πρόεδρος του Δικτύου για την Ημέρα της Γης, λέει ότι η φωτογραφία Earthrise έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενθάρρυνση των ανθρώπων να συμμετάσχουν στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό. 

«Προκάλεσε την Ημέρα της Γης, στην οποία σήμερα συμμετέχουν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, και δημιούργησε ένα περιβαλλοντικό κίνημα παγκοσμίως», λέει η Ρότζερς. Οι αφίσες για την Ημέρα της Γης το 1970 περιείχαν όλες τη φωτογραφία Earthrise, λέει.

Πριν από την Ημέρα της Γης, οι άνθρωποι μιλούσαν για το πώς η εξερεύνηση του διαστήματος είχε κάνει πολύ πιο ξεκάθαρο το πόσο μοναδικοί είμαστε, προσθέτει η Ρότζερς. «Μόλις δημοσιεύτηκε η φωτογραφία, τα μέλη του Κογκρέσου και οι παγκόσμιοι ηγέτες άρχισαν όλοι να μιλούν για το πόσο εύθραυστη είναι η Γη. Το Earthrise ανέδειξε τη μοναδικότητα της Γης μέσα σε αυτό το μεγάλο μαύρο σύμπαν και έκανε κατανοητό σε εκατομμύρια ανθρώπους πόσο είχαμε μολύνει τον πλανήτης μας».

Με πληροφορίες από BBC



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back