ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Από Ιούλιο η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Εικόνα του άρθρου Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Από Ιούλιο η ηλεκτρονική πλατφόρμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/04/2017, 17:47
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή στα τέλη Απριλίου, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Κατά την παρουσίαση του μηχανισμού, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι ο μηχανισμός «αίρει τα εμπόδια και δημιουργεί εκείνες τις θετικές προϋποθέσεις όχι μόνο για τη ρύθμιση των χρεών των βιώσιμων επιχειρήσεων αλλά και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Όπως εξήγησε, ο μηχανισμός θα επιχειρήσει να δώσει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να διαπραγματευτεί σε μία μόνο διαδικασία με το σύνολο των πιστωτών της. Η διαδικασία αυτή, θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, γεγονός το οποίο θα μειώνει το διοικητικό κόστος τόσο για την επιχείρηση, όσο και για τους πιστωτές.

Ο κ. Παπαδημητρίου διευκρίνισε επίσης, ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τη συμμετοχή και του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ως πιστωτών, με τους ίδιους όρους που συμμετέχουν και οι ιδιώτες πιστωτές.

Ως εκ τούτου, όπως συμπλήρωσε, δίνεται η δυνατότητα σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και σε ατομικές επιχειρήσεις, να ρυθμίσουν τα χρέη τους συνολικά και ταυτόχρονα προς όλους τους πιστωτές τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας η διευθέτηση του χρέους δεν θα βασίζεται σε οικονομικά μεγέθη, όπως το ύψος του χρέους και του μεγέθους της επιχείρησης, αλλά  στην πραγματική ικανότητα αποπληρωμής της επιχείρησης.

Στόχο, κατά τον ίδιο, αποτελεί η διάσωση των επιχειρήσεων με υγιή χαρακτηριστικά, ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους από καλύτερες βάσεις και να διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, εξυγιαίνοντας ταυτόχρονα τόσο τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, όσο και τα έσοδα του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Καταλήγοντας, ο αρμόδιος υπουργός προανήγγειλε τη δημιουργία ειδικής διάταξης, προκειμένου να προστατεύονται από άδικες διώξεις οι εκπρόσωποι των πιστωτών, οι οποίοι συναινούν σε ρύθμιση οφειλών.

Τέλος ο κ. Παπαδημητρίου ανακοίνωσε ότι θα τεθεί τον Ιούλιο σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που θα υποδέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων και χρειάζεται ένα εξάμηνο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back