Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΘΕΑΤΡΟ

«Έξω χιονίζει»: ένα αντιπολεμικό έργο στη σκηνή

Εικόνα του άρθρου «Έξω χιονίζει»: ένα αντιπολεμικό έργο στη σκηνή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/03/2023, 20:05
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tην πρεμιέρα της με το έργο του Σάκη Σερέφα «Έξω Χιονίζει» έχει αύριο 4 Μαρτίου, στις 20:30, στην αίθουσα 120 στο ΚΕΠΑΒΙ, η ομάδα τέχνης «βορείως».

Το έργο, που αφορά ιστορίες έξι ξένων στρατιωτών οι οποίοι βρέθηκαν στην πολυφυλετική Θεσσαλονίκη στη δίνη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, θα ανεβαίνει όλο τον Μάρτιο, κάθε Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα.

«Είναι ταυτόχρονα και ένα αντιπολεμικό έργο, γιατί σε όλους τους πολέμους δεν συμμετέχουν κατ’ ανάγκη ήρωες. Κατά κύριο λόγο συμμετέχουν απλοί άνθρωποι, νέα παιδιά, τα οποία στο τέλος αυτής της ιστορίας δεν μπορούν να καταλάβουν για ποιο λόγο βρέθηκαν σ’ ένα τέτοιο μέρος, γιατί έζησαν με αυτόν τον τρόπο τις μέρες που έζησαν εκεί και πολλοί από αυτούς γιατί πέθαναν με τον τρόπο που πέθαναν», ανέφερε ο σκηνοθέτης (και δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων) Γιάννης Σεντελές σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Σεντελές έχει κάνει και τη δραματουργική επεξεργασία, ενώ κρατά και έναν από τους ρόλους της παράστασης.

Το παρών στη συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο συγγραφέας του έργου κ. Σερέφας, ο οποίος θα παραβρεθεί και στην αυριανή πρεμιέρα.

«Η μνήμη του καθενός μας μέσα σε μια κοινωνία διαρκεί περίπου τρεις γενιές. Κανένας από μας δεν ξέρει, δεν έχει πληροφορίες, δεν θυμάται ή δεν γνωρίζει τίποτα για τον παππού του παππού του. Το ίδιο κι εμείς, σε τρεις γενιές θα είναι σαν να μην έχουμε υπάρξει. Άντε να σώζεται μια φωτογραφία μας. Οι ιστορίες μας, όμως, δεν θα σώζονται, γιατί οι ιστορίες μας είναι προφορικές. Και χάνονται. Όταν δεν υπάρχει μια αφήγηση για μας, τότε δεν θα είμαστε αλήθεια. Κι αυτό συμβαίνει για όλους. Θέλησα, λοιπόν, μέσα από το έργο να κρατήσω λίγο τη μνήμη έστω έξι ανθρώπων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα από μια μυθοπλασία με κάποια ψήγματα πραγματικότητας. Ας ελπίσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι σε κάθε παράσταση θα ζωντανεύουν λιγάκι και θα τους θυμόμαστε λιγάκι» ανέφερε ο συγγραφέας.

Μια μαύρη κωμωδία και όχι έναν επικήδειο χαρακτήρισε το έργο ο Κώστας Χαριτάτος, ο οποίος έγραψε τη μουσική, την οποία θα παρουσιάζουν επί σκηνής η Χαρά Καρυωτάκη (ακορντεόν), ο Πάνος Σεντελές (πλήκτρα), η Σάμι Χάσμε (τύμπανα) και ο Στέφανος Χρηστίδης (κιθάρα).

Παίζουν: Γιώργος Ζιώγας Χαρά Καρυωτάκη, Γεωργία Παπαδημητρίου, Χαρά Παπαδημητρίου, Χρήστος Σδράλλης, Γιάννης Σεντελές, Πάνος Σεντελές και Ρίζος Τραγουδάρας. Το video projection είναι του Κωστή Εμμανουηλίδη.

Γενική είσοδος 8 ευρώ (άνεργοι 6 ευρώ). Απαραίτητες οι προκρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο 6941468358.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back