Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (6-13 Μαρτίου)

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (6-13 Μαρτίου)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/03/2023, 21:27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (6-13 Μαρτίου) στα Γιάννενα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει, έχει ως εξής:

6 Μαρτίου

Σινεμά: «Μάρτυς Κατηγορίας»

To Kαλλιτεχνικό Σωματείο «Εξαύδα» συνεχίζει τις προβολές του με ένα αφιέρωμα στο δικαστικό δράμα.

Στις 6 Μαρτίου, στις 20:15, στον χώρο του, στην οδό Κουντουριώτη 31, θα προβληθεί η ταινία του Μπίλι Γουάιλντερ «Μάρτυς Κατηγορίας» (1957). Παίζουν: Τάιρον Πάουερ, Μάρλεν Ντίτριχ, Τσαρλς Λότον.

Υπόθεση: Η Έμιλυ Φρεντς, μια πλούσια κι εκκεντρική γυναίκα, βρίσκεται δολοφονημένη κι όλα τα στοιχεία οδηγούν στον προστατευόμενο της, Λέοναρντ Βόουλ. Μόνη μάρτυρας για την υπεράσπισή του είναι η αινιγματική σύζυγός του. Ο δικηγόρος που αναλαμβάνει την υπεράσπιση του ωστόσο, δεν είναι τόσο σίγουρος για την απλότητα της υπόθεσης.

Οικονομική ενίσχυση: 2 ευρώ.

7 Μαρτίου

Σινεμά: «Χάος»

H Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ξεκινά τις εαρινές της προβολές με ένα αφιέρωμα στον Μαγικό Ρεαλισμό.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν επτά ταινίες.

Πρώτη ταινία το «Kaos» (Χάος, 1984) των αδελφών Ταβιάνι. Η ταινία θα προβληθεί στις 7 Μαρτίου, στις 21:00, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής». Το σενάριο της ταινίας βασίστηκε σε νουβέλες του Λουίτζι Πιραντέλο και παίζουν: Μαργκαρίτα Λοτσάνο, Οράτζιο Τορίζι, Κάρλο Καρτιέρ, Μπιάγκο Μπαρόνε, Σαλβατόρε Ρόσι.

Είσοδος ελεύθερη.

8 Μαρτίου

Παράσταση: «Παπάγια Μάντολες» στο Route 66

To έργο του Αντώνη Κρύσιλα «Παπάγια Μάντολες» θα ανέβει στο μπαρ Route 66, στη στοά Λιάμπεη, για τέσσερις παραστάσεις μέσα στον Μάρτιο. Η σκηνοθεσία είναι του Αλέξανδρου Μούστα. Τον ρόλο του αγανακτισμένου σεφ ερμηνεύει ο Χρήστος Χρήστου.

Η παράσταση θα ανέβει κάθε Τετάρτη, με πρώτη Τετάρτη την 8η Μαρτίου, στις 21:00.

Είσοδος 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr και Route 66.

«Η Άγνωστη Φίλη» στην ΕΗΜ

H Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, διοργανώνει την Τετάρτη 8 Μαρτίου, στις 19:00, στην αίθουσα «Κ. Κατσάρη» του μεγάρου της,  μια μουσικοποιητική εκδήλωση με τίτλο «Η Άγνωστη Φίλη».

Διαβάζει η φιλόλογος-ποιήτρια, Βικτωρία Καπλάνη. Ερμηνεύει η σοπράνο Ελεάνα Βάσιου, στο πιάνο η Γεωργία Αναστάση.

9 Μαρτίου

Παράσταση: «Κουβέρτα» με τη Χρύσα Κατσαρίνη

Η Χρύσα Κατσαρίνη με την «Κουβέρτα» της έρχεται στο Θυμωμένο Πορτραίτο, στις 9 Μαρτίου, στις 21.30 (είσοδος 10 ευρώ, τηλέφωνο για πληροφορίες-κρατήσεις 2651068550).

Η Χρύσα Κατσαρίνη τα βάζει με τους ομοφοβικούς και τους σεξιστές, γλεντάει τη NASA που ψάχνει κωμικούς για το διάστημα και τους γιατρούς που την εγχείρησαν και επιχειρεί να μετουσιώσει τις πιο σκοτεινές ιστορίες της ζωής της σε γέλιο και με τον τρόπο αυτό να αποδείξει ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν αστεία και πως ο πιο αποτελεσματικός δρόμος για την κάθαρση, δεν είναι μέσω της τραγωδίας, αλλά μέσω της κωμωδίας.

9, 10, 11, 12 Μαρτίου

Θέατρο: «801,5 m» στο Καμπέρειο Θέατρο

Την παράσταση «801,5 m» ανεβάζει η Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων έως 9 Απριλίου. Το ΔΗΠΕΘΕ καταπιάνεται με ένα διαφορετικό είδος θεάτρου, το Θέατρο Ντοκουμέντο. Το αληθινό γεγονός στο οποίο βασίζεται η παράσταση, είναι η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Η παράσταση ανεβαίνει στο Καμπέρειο Θέατρο, από Πέμπτη έως Κυριακή, στις 21:15.

Σκηνοθετεί ο Χάρης Πεχλιβανίδης, που είχε και τη σύλληψη της ιδέας. Στην παράσταση παίζουν: Αφροδίτη Αθανασιάδου, Μαρία Αποστολακέα, Κίκα Ζαχαριάδου, Γιάννης Κοντός, Φάνης Κοσμάς.

Σύμβουλος δραματουργίας: Κορίνα Βασιλειάδου, σκηνογραφία: Χρήστος Κόλλιας, μουσική: Δημήτρης Καραγεώργος, φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, ενδυματολογία: Αφροδίτη Μίτση, βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Κεβρεκίδου.

Eισιτήριο: 10 ευρώ, 7 ευρώ φοιτητικό, πολυτέκνων και άνω των 65, 3 ευρώ ανέργων και ΑμεΑ.

10 Μαρτίου

Συναυλία: Χαΐνηδες στον Πολυχώρο «Αγορά»

Οι Χαΐνηδες έρχονται στα Γιάννενα, στη Μουσική Σκηνή του Πολυχώρου «Αγορά», στις 10 Μαρτίου, στις 22:00.

Παίζουν και τραγουδούν: Δημήτρης Αποστολάκης, Μιχάλης Γαλάνης, Δημήτρης Ζαχαριουδάκης, Peter Jaques, Γιώργος Κωνσταντίνου, Μιχάλης Νικόπουλος και Αγγελική Σύρκου.

Εισιτήριο: Προπώληση 12€ - Πόρτα 14€. Σημεία προπώλησης: Πολυχώρος Αγορά και Βιβλιοπωλείο «Αναγνώστης».

11 Mαρτίου

Συναυλία: Γραμμένος+ Πουλής στον Πολυχώρο «Αγορά»

Ο Σπύρος Γραμμένος και ο Κωνσταντίνος Πουλής έρχονται με την παράσταση «Έχουμε ρεύμα» στα Γιάννενα, στη Μουσική Σκηνή του Πολυχώρου «Αγορά» στις 11 Μαρτίου, στις 21:30.

Μαζί τους ο τραγουδοποιός Γιάννης Ταυλάς.

Εισιτήρια: 12 ευρώ στην προπώληση, 14 ευρώ στην πόρτα. Σημεία προπώλησης: Πολυχώρος «Αγορά», Αυτουργός Καφενείο και βιβλιοπωλείο Αναγνώστης. Τηλ κρατήσεων 6932580464.

Συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα

Συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων διοργανώνουν το Πνευματικό Κέντρο και το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων το Σάββατο 11 Μαρτίου, στις 20:30, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας». Η συναυλία έχει τίτλο: «Πάθος και ηρωισμός».

Θα ακουστούν τα έργα:

Φοίβος Παπαδόπουλος, «Σκιές»

Αντόνιο Ροζέτι (Άντον Ρέσλερ), Κοντσέρτο για φλάουτο και ορχήστρα (πρώτη πανελλήνια εκτέλεση). Σολίστ: Δήμητρα Πριοβόλου, φλάουτο

Λούντιβιχ βαν Μπετόβεν, 5η Συμφωνία σε Ντο ελάσσονα, έργο 67.

«MAUVE» του Δημήτρη Μυτά: εγκαίνια

Την έκθεση «MAUVE» του φωτογράφου Δημήτρη Μυτά θα παρουσιάσει από 11 Μαρτίου έως 30 Απριλίου το Photometria Photography Center στον χώρο του (PPC, KA’  Φεβρουαρίου 184).

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 11 Μαρτίου, στις 19:00, με τον Δημήτρη Μυτά να παρουσιάζει και το ομώνυμο βιβλίο του.

O  Δημήτρης Μυτάς είναι φωτογράφος. Γεννήθηκε το 1970 και ζει στην Αθήνα. Μυήθηκε στον κόσμο της φωτογραφίας στις αρχές της δεκαετίας του '90 και έκτοτε επιμένει να πιστεύει δε ότι «η αισθητική είναι η ηθική του μέλλοντος». Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε επτά ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας στην Αθήνα και έχει πάρει μέρος σε πολλαπλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει κυκλοφορήσει έξι φωτογραφικά βιβλία. Σε ένα παράλληλο σύμπαν, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, σπούδασε την ιατρική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασκεί την ιατρική ως καρδιολόγος δημόσιου νοσοκομείου.

Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: Πέμπτη-Κυριακή: 17:00-21:00. Είσοδος ελεύθερη.

11-12 Μαρτίου

Θέατρο: «Ευτυχία Πρίντζου· η επιστροφή»

Ένα έργο του Βασίλη Κονταξή που είχε ανέβει πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια στη σκηνή του Καμπέρειου Θεάτρου, επιστρέφει. Αυτή τη φορά στη «Σκηνή 125» της «Θεατρικής Συμπαιγνίας» (εντός του ΚΕΠΑΒΙ).

Πρόκειται για το έργο «Ευτυχία Πρίντζου· η επιστροφή» σε σκηνοθεσία του Βασίλη Κονταξή, με τη Γιολάντα Καπέρδα να ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο.

Η παράσταση αναφέρεται στη ζωή, στο έργο αλλά και στον βίαιο θάνατο της αγωνίστριας γιαννιώτισσας φιλολόγου, που εκτελέστηκε το 1948 μαζί με άλλους αγωνιστές γιαννιώτες, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.

Η παράσταση θα παίζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τις 11 Μαρτίου, στις 21:15.

Μουσική ο Δημήτρης Υφαντής, σκηνικά-κοστούμια ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης.

Τιμή εισιτηρίου: 10€, 8€ το μειωμένο (άνεργοι, φοιτητές, παιδιά κάτω των 12 ετών, ΑμεΑ & άνω των 65 ετών). Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά. Τηλέφωνα κρατήσεων: 26513 12830, 6983749922 & 6940692650. Προπώληση εισιτηρίων: Καφέ-μπαρ «Σκάλα», βιβλιοπωλείο Αναγνώστης, Θεατρική Συμπαιγνία.

11, 12, 13 Μαρτίου

Θέατρο: «Έξω χιονίζει»

Η ομάδα τέχνης «βορείως» ανεβάζει στη θεατρική σκηνή τη νουβέλα του Σάκη Σερέφα «Έξω χιονίζει», σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία του Γιάννη Σεντελέ.

Παραστάσεις θα δίνονται όλο τον Μάρτιο, κάθε Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα, στις 20:30, στο θεατράκι της ομάδας στο ΚΕΠΑΒΙ (Αίθουσα 120). Η νουβέλα του Σάκη Σερέφα αναφέρεται στην πολυφυλετική Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο του Μεγάλου Πολέμου.

Παίζουν: Γιώργος Ζιώγας, Χαρά Καρυωτάκη, Γεωργία Παπαδημητρίου, Χαρά Παπαδημητρίου, Χρήστος Σδράλλης, Γιάννης Σεντελές, Πάνος Σεντελές, Ρίζος Τραγουδάρας. Μουσική ο Κώστας Χαριτάτος. Video projection ο Κωστής Εμμανουηλίδης. Μουσικοί επί σκηνής: Χαρά Καρυωτάκη (ακορντεόν), Πάνος Σεντελές (πλήκτρα), Σάμι Χάσμε (τύμπανα), Στέφανος Χρηστίδης (κιθάρα).

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλ. 6941468358. Εισιτήριο: 8 ευρώ (6 ευρώ οι άνεργοι).

10, 11, 12 Μαρτίου

Θέατρο: «Black Birthday» από τη «Σύνθεση»

Η Καλλιτεχνική Σκηνή Ηπείρου «Σύνθεση» ανεβάζει τη μαύρη κωμωδία «Black Birthday» του ηπειρώτη συγγραφέα Κώστα Σταύρου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κατσάνου.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Γιάννης Χουλιάρας και ο Δημήτρης Κατσάνος. Θα δοθούν συνολικά εννιά παραστάσεις, από 10 μέχρι 26 Μαρτίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Εισιτήριο): 8 ευρώ και 6 ευρώ το μειωμένο. Τηλέφωνο κρατήσεων: 6947691699.

12 Μαρτίου

Θέατρο: «Η Βίλα (ο δρόμος που δεν πήραν)»

Η θεατρική παράσταση «H Βίλα (Ο δρόμος που δεν πήραν)» του Guillermo Calderón, σε σκηνοθεσία Λητώς Τριανταφυλλίδου, έρχεται στα Γιάννενα, στις 12 Μαρτίου, στις 19:00, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

Η υπόθεση: Τρεις γυναίκες που τις λένε «Αλεχάνδρα» συναντιούνται σε ένα δωμάτιο, επιφορτισμένες με το καθήκον να αποφασίσουν το μέλλον της Βίλας Γκριμάλντι, ενός υπαρκτού χώρου βασανιστηρίων και δολοφονιών της Χιλής κατά τη δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990).

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Νατάσα Εξηνταβελώνη, Λίλα Μπακλέση και Αγγελική Πασπαλιάρη.

Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 18€ & 15€, μειωμένο 12€. Προπώληση : Viva.gr & Ταμείο Θεάτρου.

Μουσική παράσταση: «Καταραμένοι»

Τη μουσική παράσταση «Καταραμένοι» ανεβάζει η Μουσική Σχολή «Κωνσταντίνος Λεοντάρης» την Κυριακή 12 Μαρτίου, στις 20:00, στον  συναυλιακό χώρο της σχολής, στην οδό Σωμάκου 4. Στο τραγούδι η Όλγα Μπαλωμένου, στο πιάνο η Λαμπρίνα Πρεβεζιάνου.

Είσοδος: 5 ευρώ. Κρατήσεις θέσεων καθημερινά στο 2651310899 (15:00-21:00) ή στο email της Μουσικής Σχολής Κωνσταντίνος Λεοντάρης: kwnstantinosleontaris@gmail.com. Η κράτηση είναι απαραίτητη λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων.

Κουκλοθέατρο: «Μα… Γυρεύοντας με τον Αντόνιο»

Το κουκλοθέατρο Αντράλα παρουσιάζει την παράσταση «Μα...Γυρεύοντας με τον Αντόνιο» στο Θέατρο «Κύκλος» (Αραβαντινού 14) την Κυριακή 12 Mαρτίου, στις 12 το μεσημέρι.

Σενάριο: Σωκράτης Παππάς, Δημήτρης «James» Μπασδάνης. Σύλληψη ιδέας: Αγγελική Γουναρίδη, Αλέξανδρος Μονοκάνδυλος. Κατασκευή κούκλας-σκηνικών : Αλέξανδρος Μονοκάνδυλος, Σωκράτης Παππάς. Παίζουν: Σωκράτης Παππάς, Μίνα Παππά.

Διάρκεια: 50 λεπτά. Γενική είσοδος 6 ευρώ. Τηλ. κρατήσεων 6974291513.

12-13 Μαρτίου

Σινεμά: «Σκιές και Σιωπή»

To Kαλλιτεχνικό Σωματείο «Εξαύδα» συνεχίζει τις προβολές του με ένα αφιέρωμα στο δικαστικό δράμα.

Στις 12 και 13 Μαρτίου, στις 20:15, στον χώρο του, στην οδό Κουντουριώτη 31, θα προβληθεί η ταινία του Ρόμπερτ Μάλιγκαν «Σκιές και Σιωπή» (1962) με τον Γκρέγκορι Πεκ.

Η υπόθεση: Ένας φιλελεύθερος δικηγόρος αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός Αφροαμερικανού που κατηγορείται ότι βίασε μια λευκή κοπέλα σε μια επαρχιακή πόλη τη δεκαετία του ’30.

Οικονομική ενίσχυση: 2 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back