πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Εξοικονομώ»: Όποιος πρόλαβε, πρόλαβε...

Εικόνα του άρθρου «Εξοικονομώ»: Όποιος πρόλαβε, πρόλαβε...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/09/2019, 00:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», στην πιο πρόσφατη φάση του, στα Γιάννενα κράτησε περίπου 30 λεπτά.

Το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον ήταν μεγαλύτερο από τη… φέρουσα δυνατότητα, αλλά και από τον προϋπολογισμό.

Παρότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρει (σύμφωνα με το ΑΠΕ) ότι «λόγω της πολύ μεγάλης συμμετοχής στο πρόγραμμα υπάρχουν καθυστερήσεις, ωστόσο, η πλατφόρμα βρίσκεται συνεχώς σε λειτουργία», η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική:

H πλατφόρμα άνοιξε στις 12 το μεσημέρι, δούλεψε περίπου ως τη 1 περίπου  και μετά έπεσε (κάτι που έχει ξανασυμβεί σε παλιότερη περίοδο αιτήσεων). Αργότερα άνοιξε ξανά, αλλά ακόμα και το απόγευμα η πρόσβαση δεν ήταν εύκολη.

Για την Ήπειρο ειδικότερα, το πρόγραμμα έκλεισε μέσα σε μια περίπου ώρα. Τόσο πήρε να γίνουν οι αιτήσεις που κάλυψαν το διαθέσιμο για την Ήπειρο προϋπολογισμό.

Το υπουργείο, γύρω στις 6 παρά το απόγευμα συνιστούσε «υπομονή» στους χρήστες και δεν είχε ανακοινώσει το ουσιαστικό κλείσιμο του προγράμματος, κατά τόπους.

Την προηγούμενη περίοδο αιτήσεων, τα πράγματα ήταν το ίδιο δύσκολα, με πολλές δυσλειτουργίες, καθυστερήσεις και «πεσμένες» πλατφόρμες. Η διαφορά ήταν ότι μετά την κάλυψη των διαθέσιμων χρημάτων, επιτρεπόταν ακόμα η αίτηση, με πιθανότητα κατάταξης ως «επιλαχούσας». Κατόπιν, αυξήθηκε ο προϋπολογισμός και καλύφθηκαν περισσότερες αιτήσεις. Τώρα, δεν υπάρχει η πιθανότητα καταχώρησης περισσότερων αιτήσεων.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις 4 το απόγευμα είχαν συνδεθεί στην πλατφόρμα (μέσω της οποίας υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις) 15.370 χρήστες. Από τον αριθμό αυτό έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υποβολής για 7.200 αιτήσεις, για τις οποίες έχουν δεσμευθεί 100 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχει και το εξής: ότι η Ήπειρος, μια φανερά πιο απαιτητική ενεργειακά περιοχή είχε δυσανάλογο με τις ανάγκες της προϋπολογισμένα ποσά...

Μέχρι στιγμής, παραμένει άγνωστο εάν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη προκειμένου να καλυφθούν περισσότερες αιτήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
Τζαναρτι
Τι διαδικασία είναι αυτή; Σαν τηλεφωνικός διαγωνισμός. Όποιος είναι πιο γρήγορος .. κερδιζει ενεργειακή αναβάθμιση !!
Τσαμπάκης Θεοφάνης
Εγώ πέρασα πάντως
Β Ε
Ως συνήθως γελοιότητες
Β Ε
Ως συνήθως, γελοιότητες
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back