ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: ένα πρόγραμμα με στρεβλώσεις

Εικόνα του άρθρου «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: ένα πρόγραμμα με στρεβλώσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/12/2020, 16:08
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τις πολλές στρεβλώσεις του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» καταγγέλλει η παράταξη «Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Ηπείρου» του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας-Τμήμα Ηπείρου.

Η παράταξη κάνει λόγο για ένα πρόχειρο πρόγραμμα που «ευνοεί την ‘αρπαχτή’» και που δεν ικανοποιεί τις ανάγκες των πολιτών και της μείωσης του ενεργειακού κόστους «αλλά τις ανάγκες παραγόντων της αγοράς που κερδίζουν τα μέγιστα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα».

Αφορμή για την παρέμβαση της παράταξης αποτελεί τα όσα έγιναν στον 3ο κύκλο του προγράμματος που άνοιξε στις 11 Δεκεμβρίου με μοναδικό «κριτήριο» ένταξης στο πρόγραμμα την ταχύτητα εισαγωγής εκ μέρους του μηχανικού μεγάλου αριθμού αρχείων. Η πλατφόρμα ανά Περιφέρεια έμεινε ανοιχτή από 14 λεπτά έως 1ώρα και 43 λεπτά. Στην Περιφέρεια Ηπείρου, έμεινε ανοιχτή για 23 λεπτά.

Η «Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Ηπείρου» ασκεί καταρχήν κριτική για τον τρόπο που διαφημίζεται το πρόγραμμα, δημιουργώντας την εντύπωση ότι μοιράζει χρήματα, όπως και για την έλλειψη κριτηρίων αξιολόγησης. Το πρόγραμμα «όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για την εξοικονόμηση ενέργειας, για την ενεργειακή αναβάθμιση, για τη βοήθεια οικονομικά ασθενέστερων κατηγοριών ιδιοκτητών, με παλιά ενεργοβόρα κτήρια, αλλά ευνοεί την ‘αρπαχτή’». Για την καλύτερη απόδοση του προγράμματος, η παράταξη προτείνει να καταχωρούνται στην πλατφόρμα όλες οι αιτήσεις ;όπως και να εισαχθούν κριτήρια βαθμολόγησης. 

Παράλληλα, η παράταξη θέτει και το ζήτημα του σεβασμού του επαγγέλματος των μηχανικών, οι οποίοι παρά τον μεγάλο όγκο εργασίας που προηγείται για τον κάθε φάκελο, καταλήγουν σε ένα «απίθανο ‘σπιντάρισμα’ κάποιων λεπτών για να επιτευχθεί το ελάχιστο, δηλαδή η ένταξη στο πρόγραμμα κάποιας ή κάποιων στην καλύτερη, αλλά σπάνια περίπτωση αιτήσεων, αποτέλεσμα μηδαμινό σε σχέση με το πλήθος της ζήτησης και τον όγκο της δουλειάς που έχει προηγηθεί».                                          

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back