ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έξι μήνες μετά την εξαγγελία…

Εικόνα του άρθρου Έξι μήνες μετά την εξαγγελία…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2022, 01:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον Νοέμβριο του 2021, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας εξήγγειλαν από τα Γιάννενα ότι το έργο του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου Ιωαννίνων («παγωμένο» για μια δεκαετία) θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» με 12 εκατ. ευρώ.

Έξι μήνες μετά, το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» προσπαθεί ακόμα να «ξεφορτωθεί» έργα και να τα μεταφέρει στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., το έργο του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου «μπλέχτηκε» κάπως (με πρωτοβουλία της βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Μαρίας Κεφάλα) με την οριοθέτηση της λίμνης Παμβώτιδας, και η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει καν στα χέρια της ολοκληρωμένη μελέτη.

Ο κ. Πέτσας είχε πει τότε ότι το έργο θα ενταχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης». Δεν είχε υπολογίσει προφανώς ότι δεν υπήρχε ολοκληρωμένη μελέτη.

Στην τελευταία του συνεδρίαση, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ανέδειξε τον τεχνικό σύμβουλο για την επικαιροποίηση της «μελέτης ανάπλασης-αξιοποίησης-προστασίας λίμνης Παμβώτιδας-παραλίμνια οδός», όπως είναι ο επίσημος τίτλος, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ. Ο τεχνικός σύμβουλος της μελέτης είναι ο Δημήτρης Τσεκούρας, ο οποίος έδωσε την οικονομική προσφορά των 71.000 ευρώ (έκπτωση 5%).

Η Περιφέρεια Ηπείρου, σε ανακοίνωσή της για τα αποτελέσματα της Οικονομικής Επιτροπής, δεν αναφέρει καμία άλλη λεπτομέρεια, ούτε καν το χρονοδιάγραμμα της μελέτης. Και σαφώς, όπως συνηθίζεται σε τέτοιου είδους ανακοινώσεις της Περιφέρειας Ηπείρου, καταγράφονται με γραφειοκρατικό και διεκπεραιωτικό τρόπο έργα και πιστώσεις και λείπει οποιαδήποτε πολιτική τοποθέτηση για το πόσο κοντινό είναι το μέλλον του έργου του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου.

Σημειωτέον ότι το έργο αυτό σχεδιάζεται να γίνει στα διοικητικά όρια του Δήμου Ιωαννιτών, με τον τελευταίο να μένει στα μετόπισθεν.

Ο «Τύπος Ιωαννίνων» έχει γράψει ουκ ολίγες φορές ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει στα χέρια της από το 2013 μια προμελέτη, κι όχι μελέτη. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια υπόθεση που θα κλείσει γρήγορα. Και εκ των πραγμάτων, κάποια στιγμή, θα τεθεί στην πράξη (κι όχι σε εξαγγελίες) το ζήτημα της χρηματοδότησης ενός τέτοιου έργου.


Διαβάστε: Ποδηλατόδρομος-πεζόδρομος: Οι δυσκολίες του εγχειρήματος

Το μπέρδεμα του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back