ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εξηγήσεις και λεπτομέρειες για τη μερική εκχώρηση στα απορρίμματα

Εικόνα του άρθρου Εξηγήσεις και λεπτομέρειες για τη μερική εκχώρηση στα απορρίμματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/06/2020, 18:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τις εξηγήσεις και τις λεπτομέρειες για την εκχώρηση μέρους της αποκομιδής απορριμμάτων έδωσαν οι αντιδήμαρχοι Βαγγέλης Πήχας και Γιώργος Αρλέτος, μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής.

Καταρχάς, ο κ. Πήχας απέδωσε την απόφαση στις έκτακτες ανάγκες, στην απουσία προσωπικού, είτε τη γενική, είτε λόγω ειδικών αδειών κ.λπ. Είπε ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ρεπό και εξήρε το ρόλο τους, αλλά και ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν προκύψει και συνταξιοδοτήσεις. Εν ολίγοις, τόνισε ότι σε συνδυασμό με τη συγκυρία (αναμονή επισκεπτών, άνοιγμα καταστημάτων, έναρξη καλοκαιρινής περιόδου με θερμοκρασίες κ.ο.κ.), η δημοτική αρχή προχώρησε στην απόφαση για μερική εκχώρηση σε ιδιώτη.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι επιλέχθηκε ο διαγωνισμός και όχι η απευθείας ανάθεση «παρά τη δυνατότητα που μας δίνει ο νόμος» και πρόσθεσε ξανά ότι η επιλογή είναι για λόγους δημόσιας υγείας, πρωταρχικά, αφήνοντας την αίσθηση ότι δεν πρόκειται για μια μόνιμη επιλογή. Πρόσθεσε πάντως ότι ο ίδιος, ως δήμαρχος Παμβώτιδας (προ δεκαετίας) είχε μείνει ευχαριστημένος από τη δουλειά της ιδιωτικής εταιρίας που είχε αναλάβει το έργο της αποκομιδής, τότε, στον πρώην Δήμο.

Ο κ. Πήχας είπε ακόμα, αφήνοντας μια αιχμή προς το σύλλογο Εργαζόμενων, την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ που έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ότι «εμείς έχουμε την ευθύνη της καθαριότητας, όχι η ΑΔΕΔΥ ή ο σύλλογος εργαζόμενων και η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Εμάς βρίζει ο κόσμος και δικαιολογημένα».

Σημείωσε επίσης ότι ο Δήμος έχει κάνει τις σχετικές ενέργειες για προσωπικό, σε προσκλήσεις ΑΣΕΠ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, και αναμένει.

Σε ό,τι αφορά το κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο Δήμος, τόσο ο κ. Πήχας, όσο και ο κ. Αρλέτος τόνισαν ότι γίνεται με γνώμονα παλιότερες, αντίστοιχες αναθέσεις, αλλά και ότι «την τελική τιμή θα τη διαμορφώσει ο ανταγωνισμός», όπως είπε ο κ. Αρλέτος.

Επίσης, η δημοτική αρχή αποφάσισε την ανάθεση διαχείρισης των ογκωδών. Σύμφωνα με τον κ. Πήχα, η υπηρεσία του Δήμου που απαντάει για ραντεβού αποκομιδής στο 2651075555, δεν θα σταματήσει τη λειτουργία της.

Η ανάθεση σε ιδιώτη έχει γίνει με βάση ώρες εργασίας που θα πρέπει να συμπληρώσει και όχι σε βάθος χρόνου (π.χ. τρίμηνη ή εξάμηνη). Είπε επίσης ότι υπήρξαν προβλήματα κατά την περίοδο της καραντίνας, όταν «αρκετοί συμπολίτες αποφάσισαν να κάνουν ξεκαθάρισμα», ανακαινίσεις κ.λπ. Ανέφερε το φαινόμενο στην οδό Παπαθωμά Μέκαλη, ως παράδειγμα συσσώρευσης ογκωδών, μπάζων κ.λπ. λέγοντας ότι ο Δήμος έχει υποβάλλει μήνυση κατ’ αγνώστων.  Το πρόβλημα στο συγκεκριμένο σημείο παρουσιάζεται εδώ και πάνω από δεκαετία, χωρίς να έχει επιλυθεί ποτέ.

Ο κ. Πήχας ζήτησε από τους πολίτες να συμμορφώνονται με τις σχετικές πινακίδες και να καλούν την υπηρεσία για τα ογκώδη αντικείμενα-απορρίμματα που πετούν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back