Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 24-07-2016, 21:26
ΕΛΛΑΔΑ

Στην εξάρθρωση κυκλώματος που δραστηριοποιούνταν συστηματικά σε εικονικές ασφαλίσεις ατόμων, ζημιώνοντας ασφαλιστικούς φορείς του Δημοσίου προχώρησε σήμερα Κυριακή 24 Ιουλίου 2016 η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας

Στην υπόθεση ενέχονται δύο 36χρονες ημεδαπές, που διατηρούν λογιστικό γραφείο σε περιοχή της Αττικής και όπως προέκυψε προέβαιναν συστηματικά, έναντι χρηματικής αμοιβής, στην εικονική ασφάλιση ατόμων στο ΙΚΑ, τουλάχιστον από το έτος 2011.

Ειδικότερα υπέβαλλαν ηλεκτρονικά ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις εργαζόμενων, που δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική εργασία και ζημίωσαν σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ασφαλιστικούς φορείς του Δημοσίου τουλάχιστον κατά (153.000) ευρώ, ασφαλίζοντας εικονικά (157) άτομα, αλλοδαπούς και ημεδαπούς.

Μέσω της διαδικασίας των εικονικών ασφαλίσεων πολλοί αλλοδαποί κατάφεραν, ανανεώνοντας την ασφαλιστική τους ικανότητα, να τους χορηγηθούν άδειες παραμονής στη χώρα (εξακριβώθηκαν 47 περιπτώσεις), ενώ σε άλλες περιπτώσεις ιδιόκτητες επιχειρήσεων κατέβαλλαν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, εκμεταλλευόμενοι τη νομοθεσία περί επιλογής του ασφαλιστικού φορέα.

Για τις εικονικές ασφαλίσεις οι λογίστριες «χρησιμοποιούσαν» δύο δικές τους επιχειρήσεις, με δραστηριότητα τις διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων και τήρησης λογιστικών βιβλίων καθώς και τέσσερις άλλες επιχειρήσεις (δυο ημεδαπών και δυο αλλοδαπών).

Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα έντυπα αναγγελίας προσλήψεων, φωτοαντίγραφα διαβατηρίων, ατομικά βιβλιάρια υγείας αλλοδαπών και ανάγλυφα γράμματα και αριθμοί για κατασκευή σφραγίδων.

Την παράνομη δραστηριότητα του κυκλώματος διευκόλυνε Ανθυπαστυνόμος, που υπηρετεί σε υπηρεσία της Αττικής, ο οποίος βεβαίωνε ψευδώς το γνήσιο της υπογραφής σε διάφορα έγγραφα, θέτοντας σε αυτά τις σφραγίδες της υπηρεσίας του (στρογγυλή και γνησίου υπογραφής).

Σε βάρος των γυναικών σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για αδικήματα που σχετίζονται με τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, την απάτη, την πλαστογραφία, την υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, τη νόθευση κ.λπ. πράξεις τελεσθείσες κατά Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Σε βάρος του αστυνομικού, που κατηγορείται για ψευδή βεβαίωση και νόθευση, κινείται η διαδικασία της πειθαρχικής δικαιοδοσίας.

Η δικογραφία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso