Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δύο πάρκα, ολίγον τι διαφορετικά

Εικόνα του άρθρου Δύο πάρκα, ολίγον τι διαφορετικά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2018, 13:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δύο από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης δεν είναι πια όπως τα είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Το πάρκο Ηρώων (εκεί που βρίσκεται και το Ρολόι) και το πάρκο στα Λιθαρίτσια εμφανίζουν μια διαφορετική εικόνα.

Το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Ιωαννιτών, τον τελευταίο καιρό, έχει κάνει μια εκστρατεία καθαρισμού και απομάκρυνσης όλου του πρασίνου που κρίθηκε… περιττό αλλά και των σκουπιδιών. Η όλη διαδικασία δεν γίνεται βάσει κάποιου έργου ανάπλασης ή μελέτης διαμόρφωσης αρχιτεκτονικού τοπίου, με συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Οι εργασίες εκτελούνται επί της ουσίας με τις ίδιες δυνάμεις του Τμήματος Πρασίνου - με το εργατοτεχνικό προσωπικό και τους γεωπόνους που διαθέτει και υπό την επίβλεψη της αρμόδιας αντιδημάρχου Ελένης Βασιλείου.

Το σκεπτικό των παρεμβάσεων που γίνονται, είναι καταρχήν ο καθαρισμός των δημόσιων αυτών χώρων (η κ. Βασιλείου, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μίλησε για χώρους που έχουν μετατραπεί σε αφοδευτήρια), ο εξωραϊσμός τους και εντέλει η απόδοσή τους στους πολίτες.

Μπροστά από το Ρολόι, απομακρύνθηκαν όλοι οι θάμνοι αλλά και δέντρα. Σύμφωνα με την κ. Βασιλείου κόπηκαν τα γερασμένα ή ξερά δέντρα και απομακρύνθηκε ξυλώδες υλικό, ενώ τα υγιή μεταφέρθηκαν στο πάρκο στα Λιθαρίτσια. Η παρέμβαση αυτή έχει πάντως ως αποτέλεσμα την ανάδειξη του μνημείου του Ρολογιού, το οποίο πια φαίνεται ολόκληρο. Η σκέψη που υπάρχει για την αισθητική αναβάθμιση του όλου χώρου, είναι να υπάρξει χαμηλή φύτευση και λουλούδια.


Οι εργασίες που γίνονται σε όλο το πάρκο Ηρώων, όπου υπάρχουν πολλά αγάλματα, είναι της ίδιας λογικής. Το πάρκο Ηρώων, αν και είναι αρκετά μεγάλο, είναι… κρυμμένο. Χρησιμοποιείται κυρίως από τις τοπικές αρχές στις επετείους για την κατάθεση στεφάνων αλλά από όσους αναμένουν το αστικό λεωφορείο, στην αφετηρία του ΚΤΕΛ. Πρόκειται για έναν κατ’ επίφαση δημόσιο χώρο. «Το πάρκο Ηρώων έχει τη δυναμική να χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες αλλά και από τους μαθητές για εκπαιδευτικούς λόγους» τονίζει στον «Τύπο Ιωαννίνων» η κ. Βασιλείου.

Στα Λιθαρίτσια, όλοι οι θάμνοι που, μετά τη χρόνια εγκατάλειψή τους, λειτουργούσαν περισσότερο ως εμπόδιο, κόπηκαν, όπως και τα γερασμένα δέντρα. Το Τμήμα Πρασίνου σκοπεύει να προχωρήσει στη φύτευση 10-15 δέντρων αλλά και γκαζόν όπως και να αντικαταστήσει τα παλιά παγκάκια και τις πέργολες.

«Προσπαθούμε να κάνουμε ανθρώπινους χώρους» τονίζει η κ. Βασιλείου, προσθέτοντας ότι «δεν χρειάζεται να συντηρούμε τους πράσινους χώρους με τον ίδιο τρόπο ες αεί. Μπορούν να γίνονται αλλαγές ανά τακτά χρονικά διαστήματα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back