ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δύο ντοκιμαντέρ και συζήτηση με τους σκηνοθέτες

Εικόνα του άρθρου Δύο ντοκιμαντέρ και συζήτηση με τους σκηνοθέτες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/02/2020, 01:11
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων με τίτλο «Η Άλλη Οθόνη» παρουσιάζει τους βραβευμένους κινηματογραφιστές Έλενα Χορν και Αλεσάντρο Λεονάρντι με προβολές δύο πρόσφατων ντοκιμαντέρ μικρού και μεσαίου μήκους την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής». Θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των κινηματογραφιστών και του κοινού.  

Τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν είναι: «Πίτσα, Δημοκρατία και ο Μικρός Πρίγκηπας» (Μεγάλη Βρετανία-Τουρκία, 2019, διάρκεια 10’) και «Το Μάθημα»  (Μεγάλη Βρετανία-Γερμανία, 2019, διάρκεια 60’) 

Πίτσα, Δημοκρατία και ο Μικρός Πρίγκηπας (Pizza, Democracy and the Little Prince, 2019)

Νέες φιλίες και βαθιές εσωτερικές ανακαλύψεις προκύπτουν μέσα από συζητήσεις μεταξύ παιδιών από τη Συρία που αναζητούν άσυλο στην Κωνσταντινούπολη και φοιτητών απ’ όλο τον κόσμο που δουλεύουν εθελοντικά στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Καθώς κυλούν οι συζητήσεις γίνεται σταδιακά αντιληπτό το ότι, ενώ υπάρχουν σαφείς πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των συμμετεχόντων, υπάρχει επίσης αρκετό κοινό έδαφος μέσα στο οποίο μπορεί να σφυρηλατηθεί μια σχέση φιλίας και εμπιστοσύνης. 

Ένα κομμάτι πίτσα, το ποδόσφαιρο ή μια έκδοση του «Μικρού Πρίγκηπα» στα αραβικά γεφυρώνουν γλωσσικά και πολιτισμικά χάσματα αποδεικνύοντας ότι η ανθρωπιά μπορεί να βρεθεί παντού και να λειτουργήσει ως θεμέλιο για την ειρηνική συνύπαρξη.

Το φιλμ κέρδισε το Βραβείου Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους στο Φεστιβάλ της Σεντόνα  (ΗΠΑ). Το φιλμ παρουσιάζεται στα Ιωάννινα σε πρώτη πανελλήνια προβολή.

Το Μάθημα (The Lesson, 2019)

Στην ηλικία των 14, κάθε μαθητής στη Γερμανία -συχνά για πρώτη του φορά- αναγκάζεται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα για το Ολοκαύτωμα. Το «Μάθημα» ακολουθεί τέσσερα παιδιά στην πόλη Φρόντενμπουργκ από την πρώτη επαφή τους με το θέμα στο σχολικό μάθημα της Ιστορίας στο ταξίδι τους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ζάξενχαουζεν και στα γήπεδα ποδοσφαίρου όπου συναντούν νεοναζιστικές ομάδες. Αυτό το «ταξίδι» είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο.

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τις οικογενειακές τους σχέσεις με τον ναζισμό και βρίσκονται μεταξύ προοπτικών, ιδεολογιών και απόψεων και οδηγούνται σε διαφορετικές αναγνώσεις μιας βάναυσης και αλλοπρόσαλλης Ιστορίας. Οι εμπειρίες και οι ανακαλύψεις τους αντικατοπτρίζουν πόσο αποσπασματική και ετερόκλητη είναι η συλλογική μνήμη για τον εθνικοσοσιαλισμό στη Γερμανία και την ανάγκη για μια καλύτερη εκπαίδευση πάνω στο θέμα. Το «Μάθημα» φανερώνει ότι ακόμη και σε ένα αναπτυγμένο κράτος σαν τη Γερμανία, τα απομεινάρια ενός επαίσχυντου παρελθόντος ζουν ακόμη και διαμορφώνουν το μέλλον.

Το φιλμ παρουσιάζεται σε δοκιμαστική προβολή στα Ιωάννινα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3