Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Δύο εγκληματικές οργανώσεις, ένας «εγκέφαλος»

Εικόνα του άρθρου Δύο εγκληματικές οργανώσεις, ένας «εγκέφαλος»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/01/2018, 12:45
ΗΠΕΙΡΟΣ

Λεπτομέρειες για τη δράση και την εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ποσοτήτων κοκαΐνης και στη διενέργεια παράνομων ανασκαφών προς ανεύρεση αρχαιοτήτων, αντίστοιχα, έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου.

Μετά από μεγάλη επιχείρηση του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, συνελήφθησαν συνολικά 15 άτομα, μέλη των οργανώσεων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και 51χρονος ημεδαπός, ηγετικό στέλεχος και των δύο ομάδων. Ο 51χρονος συντόνιζε ανεξάρτητα και παράλληλα τις δύο οργανώσεις ενώ μέρος των κερδών που αποκομίζονταν από τη διακίνηση των ναρκωτικών, χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση  των παράνομων ανασκαφών.

Οι συλλήψεις έγιναν χτες στο Καναλλάκι και την Πάργα, στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, στο Μεσολόγγι και στον Πλάτανο Ημαθίας. Στις παράνομες ανασκαφές δραστηριοποιούνταν οκτώ άντρες ενώ στη διακίνηση ναρκωτικών τέσσερις άντρες και δύο γυναίκες (η μία από τις δύο είναι υπήκοος Αλβανίας). Επίσης, στην υπόθεση της εγκληματικής ομάδας διακίνησης ναρκωτικών ουσιών εμπλέκονται 21 ακόμη άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία.

Σε ό,τι αφορά την εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά,  διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες άνδρες της οργάνωσης, υπό την καθοδήγηση και κατά περίπτωση την ενεργό συμμετοχή του 51χρονου αρχηγού,  διακινούσαν ποσότητες κοκαΐνης στους νομούς Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, φροντίζοντας παράλληλα για την απόκρυψη των ναρκωτικών ουσιών σε υπαίθριους χώρους (καβάντζες). Οι συλληφθείσες γυναίκες της οργάνωσης παρείχαν συνδρομή κατά περίπτωση είτε με τη μορφή αποθήκευσης-παρασκευής των συσκευασιών κοκαΐνης (φιξάκια) είτε με τη μορφή ανεύρεσης υποψήφιων «πελατών» ή επιτελώντας το ρόλο του «εισπράκτορα».

Σε ό,τι αφορά την άλλη εγκληματική οργάνωση, εξακριβώθηκε ότι τα μέλη της διενεργούσαν παράνομες ανασκαφές σε περιοχές των νομών Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Ημαθίας, με σκοπό την ανεύρεση αρχαίων κινητών μνημείων και την περαιτέρω διάθεσή τους.

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, σε σπίτια, οχήματα και υπαίθριους χώρους αλλά και στην κατοχή των μελών της οργάνωσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: φιξάκια κοκαΐνης, βάρους 26,7 γραμμαρίων και ηλεκτρονική ζυγαριάς, τέσσερις συσκευές ανίχνευσης μετάλλων, μεταλλικές βέργες ραβδοσκοπίας και ένας φορητός ανιχνευτής, 110 μεταλλικά νομίσματα και τρεις λίθοι, 30 χαρτονομίσματα παλαιάς εκτύπωσης, μία συσκευασία με πυρίτιδα, βάρους 336,21 γραμμαρίων, και ένας αυτοσχέδιος πυροκροτητής, μία κυνηγετική καραμπίνα, τρία ξίφη και ένα σπρέι πιπεριού, ηλεκτρονικές γεννήτριες, φορτιστές μπαταρίας και ρεύματος, κάμερες, πυξίδα, ασύρματοι, πηνία, φορητός υπολογιστής, tablet, ανιχνευτές σήματος και συσκευή μέτρησης ταχύτητας ήχου, πλήθος κινητών τηλεφώνων, χειρόγραφες σημειώσεις, ημερολόγια, φωτογραφίες και χάρτες, το ποσό των 930 ευρώ, και δύο αυτοκίνητα. Οι συλληφθέντες επρόκειτο να οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back