ΚΟΣΜΟΣ

Δυο εβδομάδες πολεμικού αδιέξοδου

Εικόνα του άρθρου Δυο εβδομάδες πολεμικού αδιέξοδου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/03/2022, 10:02
ΚΟΣΜΟΣ

Ενώ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έκλεισε δύο εβδομάδες, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε χθες Τετάρτη το βράδυ (σ.σ. τοπική ώρα· τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) σχέδιο νόμου που προβλέπει δημόσιες δαπάνες 1,5 τρισ. δολαρίων και συμπεριλαμβάνει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 13,6 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία.

Το κείμενο περιλαμβάνει οικονομική και ανθρωπιστική πτυχή, καθώς και την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών. Μένει να εγκριθεί από τη Γερουσία προτού φθάσει στο γραφείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να το υπογράψει και να το κάνει νόμο του κράτους.

Δείτε τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, στο live blog του Τύπου Ιωαννίνων:


Στο πεδίο των μαχών φαίνεται ότι λειτουργούν κατά τόπους τουλάχιστον οι προσωρινές εκεχειρίες για εκκένωση αμάχων.

Οι ουκρανικές αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν τρεις ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην περιοχή της πόλης Σούμι (βορειοανατολικά), ενημέρωσε ο περιφερειάρχης Ντμίτρο Ζιβίτσκι.

Οι διάδρομοι αυτοί θα επιτρέψουν άμαχοι να φύγουν προς την πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία, περίπου 170 χιλιόμετρα νότια, διευκρίνισε ο κ. Ζιβίτσκι μέσω Telegram. Υπενθύμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, σχεδόν 50.000 κάτοικοι έφυγαν από τη Σούμι προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη.

Στη Μαριούπολη, οι ουκρανικές πηγές αναφέρουν 1.207 νεκρούς αμάχους σε εννιά μέρες μαχών. Η εκκένωση της πόλης έχει διακοπεί αρκετές φορές, με καταγγελίες ότι οι Ρώσοι δεν τηρούν την κατάπαυση. Οι αριθμοί που δίνουν αμφότερες οι πλευρές για θύματα και απώλειες, δεν μπορούν να διασταυρωθούν επί του παρόντος.

Στο μεταξύ, χτες οι Ρώσοι παρουσίασαν έγγραφα τα οποία υποτίθεται κατέσχεσαν από ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με τα οποία η Ουκρανία θα επιχειρούσε στρατιωτικά στην περιοχή των αυτονομιστών, στο Ντονμπάς, τον Μάρτιο. Η περιοχή μετράει χιλιάδες θύματα εδώ και μια εμπόλεμη οκταετία. Επίσης, η Ρωσία κατήγγειλε ότι η Ουκρανία διαθέτει βιολογικά εργαστήρια για την κατασκευή όπλων, κάτι που η Βικτόρια Νούλαντ, τρίτη τη τάξει της αμερικάνικης διπλωματίας και σημαντικά υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε εν μέρει. Είπε βέβαια ότι «Ουάσινγκτον και το Κίεβο συνεργάζονται για να αποτραπεί το ενδεχόμενο «να πέσουν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων».

«Καταγράψαμε τους ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας για φερόμενα αμερικανικά εργαστήρια ανάπτυξης βιολογικών και χημικών όπλων στην Ουκρανία. Είδαμε επίσης κινέζους αξιωματούχους να απηχούν αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας», ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι.

Οι ΗΠΑ πάντως απέκλεισαν ξανά το ενδεχόμενο να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Στο διπλωματικό πεδίο, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Τουρκία, η οποία αναβαθμίζεται σημαντικά ως μεσάζοντας στην περιοχή. Στην Αττάλεια θα έχουν απευθείας συνομιλίες οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ εκεί θα βρεθεί και ο γενικός διευθυντής της ΕΕΑ του ΟΗΕ για να συζητήσει με τον τούρκο ΥΠΕΞ το θέμα των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back