πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΘΕΑΤΡΟ

Δύο «Αντιγόνες», ένα ταξίδι

Εικόνα του άρθρου Δύο «Αντιγόνες», ένα ταξίδι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/09/2019, 02:32
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ώρα 17:30 (28 Σεπτεμβρίου): Ο ήλιος έχει «αποσύρει» ήδη τις αχτίδες του από το μισό αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Οι θεατές, παραδομένοι στα παιχνίδια του φωτός, περιμένουν τις δύο Αντιγόνες.

Η Αντιγόνη του Σοφοκλή και η Αντιγόνη του Ζαν Ανουίγ, η Αντιγόνη του τελετουργικού αρχαιοελληνικού κόσμου και η Αντιγόνη του σύγχρονου κόσμου, η ηρωίδα που ακολουθεί τη μοίρα της και η ηρωίδα που επιλέγει. «Το ταξίδι της Αντιγόνης» από τη Θεατρική Σκηνή Ηπείρου «Σύνθεσης» σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, έχει ξεκινήσει…

Η σκηνή μοιράζεται στα δύο:  Από τη μια πλευρά ο «θίασος» της αρχαίας τραγωδίας, με τη βαρύτητα και την επισημότητα που επιβάλλει το αρχαίο δράμα, και από την άλλη πλευρά ο «θίασος» του αστικού δράματος, με την απομυθοποίηση των προσώπων και την κυριαρχία της καθημερινότητας. Δυο «Αντιγόνες»: μια ιστορία ίδια, αλλά με βασικές διαφορές σε πολλά επίπεδα.

Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί της «Σύνθεσης» αναλαμβάνουν τους ρόλους τους. Το όλο δρώμενο αφορά παρουσίαση αποσπασμάτων και σκηνών από τα δύο έργα. Επί σκηνής και ο Γιώργος Νάκος σε ρόλο σκηνοθέτη, αφηγητή, διαμεσολαβητή, δασκάλου. Ο άνθρωπος που «ενορχηστρώνει» ηθοποιούς και θεατές, που δίνει τις απαραίτητες εξηγήσεις και πληροφορίες για τα δύο έργα και για την πλοκή.

Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα καταφέρνει να λειτουργήσει καλά και να παρουσιάσει πάνω απ’ όλα ένα δρώμενο με τίμιο τρόπο. Ένα δρώμενο που στήθηκε και με έναν διδακτικό τρόπο, για να θυμίσει τη διαχρονικότητα μια ηρωίδας-επαναστάτριας αλλά και για να δράσει ως υπόβαθρο για την αντιπαραβολή δύο διαφορετικών θεατρικών ειδών.

Το όλο εγχείρημα δεν ήταν εύκολο για μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα. Ιδίως από τη στιγμή που το δρώμενο «ανέβηκε» στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης. Ήταν όμως απόλυτα αρμονικό. Και φυσικά, η συναισθηματική φόρτιση δεν έλειψε, κι ούτε έπρεπε (δεν μιλάμε εξάλλου για έναν επαγγελματικό θίασο). Ένας από τους ηθοποιούς, ο Κώστας Βενέτης, στον ρόλο του φύλακα, το έδειξε με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο. Χάνοντας, κάποια στιγμή, τα λόγια του, γύρισε και είπε, κοιτώντας τον Γιώργο Νάκο: «Δάσκαλε, είμαι πολύ συγκινημένος. Εδώ έχουν παίξει ιερά τέρατα του θεάτρου». Λίγες λέξεις, εκτός κειμένου, αλλά με ευθύτητα, ειλικρίνεια, γενναιότητα και σεβασμό. Αυτό ακριβώς δεν είναι το θέατρο εντέλει;


Οι συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νάκος, ιδέα-σύλληψη: Δημήτρης Κατσάνος
Αφίσα: Αθανάσιος Γούσης

Συμμετείχαν: Σταυρούλα Συγκούνα, Σοφία Γιώτη, Σπυριδούλα Σούκη, Διονυσία Μαζανίτη, Λαμπρινή Παπαδήμα, Ευγενία Ζεϊμπέκη, Αιμιλία Παγώνα, Δανάη Φώτη, Παναγιώτης Νάκος, Κώστας Βενέτης, Ντίνος Ζαχαριάδης, Σπύρος Βάρφης, Άρης Τσούκης, Δημήτρης Κατσάνος, Φωτεινή Κούτση, Βέτα Γραβάνη, Θάλεια Οικονόμου, Άγγελος Σαΐντ, Νίκος Παπανικολάου, Χάρης Μπερρής, Μάριος Κατσάνος, Έλλη Κατσάνου, Αρετή Αγγέλη, Παύλος Κατσάνος

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
τενις πίσω dodoni back Ντοτη3