Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Δωρεάν Wi-Fi: Πείραμα δείχνει ότι υπογράφουμε ότι μας... σερβίρουν

Εικόνα του άρθρου Δωρεάν Wi-Fi: Πείραμα δείχνει ότι υπογράφουμε ότι μας... σερβίρουν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/07/2017, 15:08
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Πόσοι από μας διαβάζουμε πραγματικά τους όρους και τις προϋποθέσεις όταν υπογράφουμε κάτι; Στη Βρετανία 22.000 άτομα υπέγραψαν ότι θα πραγματοποιήσουν χίλιες ώρες κοινωνικής εργασίας με αντάλλαγμα δωρεάν  Wi-Fi.

Ο δημόσιος πάροχος Wi-Fi, Purple, πρόσθεσε έναν όρο στο συμβόλαιό του για να καταδείξει ακριβώς την «έλλειψη προσοχής των καταναλωτών» σχετικά με το τι είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν οι άνθρωποι προκειμένου να να αποκτήσουν δωρεάν ίντερνετ. 

Το συμβόλαιο υπέγραψαν 22.000 άνθρωποι, οι οποίοι δεσμεύονται νομικά να συμπληρώσουν 1.000 ώρες κοινωφελούς εργασίας, κατά τις οποίες θα κληθούν να καθαρίσουν χημικές τουαλέτες σε φεστιβάλ, να ξεκολλήσουν τσίχλες από τα πεζοδρόμια ή να βοηθήσουν «με τα χέρια τους στην απόφραξη αποχετεύσεων», να αγκαλιάσουν αδέσποτες γάτες και σκυλιά.

Η βρετανική εφημερίδα The Guardian, αναφέρει ότι η εταιρεία αποφάσισε να εισάγει αυτές τις, κατά τα άλλα, αστείες δεσμεύσεις στους όρους και τις προϋποθέσεις, ενώ πρόσφερε ένα βραβείο σε όποιους διάβαζαν το κείμενο και έβρισκαν το «λάθος». Παραδόξως μόνο ένα άτομο, κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων, εντόπισε τον όρο.

Ο Γκάβιν Γουίλντον, διευθύνων σύμβουλος της Purple δήλωσε στην ιστοσελίδα τεχνολογίας The Inquirer ότι «οι χρήστες θα πρέπει να διαβάζουν τους όρους πριν συνδεθούν σε κάποιο δίκτυο. Τι συμφωνούν, πόσα δεδομένα μοιράζονται και πόσα δικαιώματα παρέχουν στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών; Το πείραμά μας δείχνει ότι είναι πολύ εύκολο απλά να κάνεις τικ σε ένα κουτί και να συμφωνήσεις σε κάτι άδικο».

Ευτυχώς, η εταιρεία δεν έχει καμία πρόθεση να αναγκάσει κάποιον σε κοινωνική εργασία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back