ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Dwarves»: Ένα digital single από το Κεφάλαιο 24

Εικόνα του άρθρου «Dwarves»: Ένα digital single από το Κεφάλαιο 24
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/02/2024, 09:54
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από κάμποσα χρόνια, το σωτήριο (επίσης γνωστό και ως «βρώμικο») 1989, το Κεφάλαιο 24 (γνωστό και ως Chapter 24) είχε μετακομίσει από τα Γιάννενα στην Αθήνα και έπαιζε ως «ορθόδοξο» κουαρτέτο: Περικλής Μπουλουχτσής (ηλεκτρική κιθάρα, φωνητικά), Γιάννης Μήτσης (ακουστικά και ηλεκτρονικά τύμπανα), Αντώνης Λιβιεράτος (όργανο, ηλ. πιάνο, synth, φωνή) και Βαγγέλης Μπουλουχτσής (άταστο ηλεκτρικό μπάσο, φωνητικά).

Νοίκιασαν ένα υπόγειο στο Γουδί (γνωστό και ως Γουδή), το μετέτρεψαν σε στούντιο (το οποίο μετά από μιαν απροσδόκητη εσπερινή ‘επίσκεψη’ ένοπλων αστυνομικών απέκτησε το, μάλλον σαρκαστικό, όνομα ‘Γιάφκα-Sound’) κι άρχισαν να δουλεύουν.

Σήμερα, αυτή η εποχή επανέρχεται με τα τρία πρώτα κομμάτια αυτής της εποχής, που ηχγραφήθηκαν σε τετρακάναλο κασετόφωνο: Dwarves, Coming of age και I have no fear (of the world).

Τα κομμάτια έμειναν ακυκλοφόρητα μέχρι σήμερα, που οι δημιουργοί τους αποφάσισαν πως, τελικά, τα κομμάτια άξιζαν μιας καλύτερης τύχης. Το master του I have no fear (of the world) στο πέρασμα του χρόνου είχε υποστεί, δυστυχώς, μη επανορθώσιμη βλάβη. Τα άλλα δυο, όμως, μπόρεσαν να περισωθούν.

Έτσι λοιπόν, κυκλοφορούν ως digital single: Dwarves μπροστά, Coming of Age πίσω, για να μιλήσουμε με… βινυλιακούς όρους.

«Για τους φανατικούς των τεχνικών λεπτομερειών, στην ηχογράφηση και των δυο κομματιών έχει ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία: Τα κομμάτια είχαν παιχτεί ζωντανά στο στούντιο (χωρίς, όμως, φωνές) και ηχογραφηθεί στερεοφωνικά σε δυο από τα τέσσερα κανάλια του τετρακάναλου αφήνοντας ελεύθερα άλλα δυο για την ηχογράφηση των φωνητικών. Η μίξη είχε γίνει χωρίς τη χρήση εξωτερικών επεξεργαστών σήματος (μια και αυτοί δεν αποτελούσαν μέρος του εξοπλισμού του αυτοσχέδιου στούντιο) με τη βοήθεια του ενσωματωμένου στο τετρακάναλο στοιχειώδους μείκτη» περιγράφει η μπάντα..

Η ψηφιοποίηση του αναλογικού master έγινε από τον Δημήτρη Καραγεώργο. Το mastering από τον Γιάννη Χριστοδουλάτο. Το σκίτσο του εξωφύλλου (της ίδιας εποχής με την ηχογράφηση) είναι του Βαγγέλη Μπουλουχτσή. Η φωτό είναι του Πάνου Ευαγγέλου.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back