ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Dream Chaser: Το νέο διαστημικό ταξί της NASA

Εικόνα του άρθρου Dream Chaser: Το νέο διαστημικό ταξί της NASA
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/11/2023, 12:40
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Διαφημίζεται ως το επόμενο διαστημικό λεωφορείο, αλλά το Dream Chaser της Sierra Space ανακοινώθηκε τελικά ως ένα πραγματικό διαστημόπλοιο και κατευθύνεται προς χαμηλή γήινη τροχιά.

Αν και τεχνικά είναι ικανό να μεταφέρει επτά αστροναύτες, το διαστημόπλοιο μήκους εννέα μέτρων έχει συμβόλαιο με τη NASA για την παροχή επτά αποστολών παράδοσης φορτίου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο πλαίσιο της σύμβασης Commercial Resupply Service 2 (CRS2) της διαστημικής υπηρεσίας.

Το Dream Chaser δεν μοιάζει απλώς με ένα μίνι διαστημικό λεωφορείο. Πετάει και σαν αυτό. Απογειώνεται με πύραυλο και επιστρέφει στη Γη όπως ακριβώς κάνει και το Space Shuttle. Για τις αποστολές της NASA, θα προσγειώνεται στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα.


Παρθενικό ταξίδι

Με το πρώτο όχημα -που τεχνικά ονομάζεται DC-100 ή και Tenacity- να έχει ολοκληρωθεί, θα μεταφερθεί σύντομα στο Neil A. Armstrong Test Facility της NASA στο Οχάιο για δοκιμές πριν από την πτήση, τις οποίες θα πρέπει να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του 2023.

Η πρώτη του αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά, πιθανότατα στις αρχές του 2024.

Η παρθενική του εκτόξευση σε τροχιά θα γίνει με τον δεύτερο πύραυλο Vulcan Centaur της United Launch Alliance, ο οποίος αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του στις 24 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της αποστολής Peregrine Mission One της Astrobotic στην επιφάνεια της Σελήνης. Μόλις τεθεί σε τροχιά, το Dream Chaser θα προσδεθεί στον ISS, παραδίδοντας φορτίο στο πλήρωμα που βρίσκεται σε αυτόν.

Φωτογραφία: Sierraspace



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back