Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Δρακόλιμνη ή μήπως λούτσα;

Εικόνα του άρθρου Δρακόλιμνη ή μήπως λούτσα;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/10/2021, 16:32
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Aυτοψία στη Δρακόλιμνη πραγματοποίησε το σαββατοκύριακο η περιφερειακή παράταξη «Αριστερή Παρέμβαση για την Ήπειρο». Η παράταξη και ο περιφερεικός της σύμβουλος Ζώης Γαλατάς διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί με την ανεξέλεγκτη βόσκηση αγελάδων στο οροπέδιο των Λιμών.

Ο ίδιος ο κ. Γαλατάς κάνει λόγο για «μια λούτσα σε ψηλό υψόμετρο».

«Έχει χαθεί μεγάλο κομμάτι της μαγείας. Εκεί που κάποτε μπορούσες να πιείς νερό, από μια λίμνη σε υψόμετρο περίπου 2.000 μέτρων. Στο παρελθόν υπήρχαν κοπάδια πρόβατα στην περιοχή, αλλά η σοφία και ο έμφυτος σεβασμός των κτηνοτρόφων για τη φύση, ήταν καταλύτης. Δεν πήγαιναν ποτέ εκεί τα πρόβατά τους να βοσκήσουν, ούτε να πιουν νερό. Δεν αντιμετώπιζε προβλήματα, μήτε από το απειλούμενο αγριόγιδο, που στα βουνά της περιοχής έχει τον σημαντικότερο πληθυσμό του στην Ελλάδα. Ούτε από τα ελεύθερα άλογα. Όμως, τι έχει αλλάξει; Η κατάσταση άλλαξε όταν αποτραβήχτηκαν οι παλιοί τσοπάνηδες. Νέοι δεν υπήρχαν κι έμεινε ξαφνικά ορφανός ο τόπος. Σταδιακά, πολλοί που ασχολούνται με την κτηνοτροφία, το γύρισαν στις αγελάδες, γιατί είναι πιο εύκολη εκμετάλλευση και έχει επιδοτήσεις» σημειώνει μεταξύ άλλων.

Η «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» εκτιμά, όπως είναι εύλογο, ότι πρέπει να λυθεί το ζήτημα και αναφέρει ότι η Περιφέρεια Ηπείρου αποποιείται τις ευθύνες, με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος, όπου συζητήθηκε το ζήτημα. Επισημαίνει ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να διεκδικήσει άμεσα την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης όπως και να ζητήσει εξηγήσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας για τις ενέργειες της σχετικά με την επιβολή κυρώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back