Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Αυτοκινητοβιομηχανία: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για πειράματα σε πιθήκους και ανθρώπους

Εικόνα του άρθρου Αυτοκινητοβιομηχανία: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για πειράματα σε πιθήκους και ανθρώπους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/01/2018, 16:58
ΚΟΣΜΟΣ

«Σοκαρισμένη» δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αποκαλύψεις για τις δοκιμές εκπομπών ρύπων σε πιθήκους και ανθρώπους από την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. 

Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν οι όμιλοι Volkswagen, Daimler και BMW χρησιμοποιούσαν όχι μόνο πιθήκους αλλά και ανθρώπους σε πειράματά τους με στόχο να διαπιστώσουν αν τα καυσαέρια των ντιζελοκινητήρων είναι επιβλαβή στα... πρωτεύοντα θηλαστικά. 

«Είμαστε σοκαρισμένοι από τις ειδήσεις αυτές, όπως και οποιοσδήποτε άλλος», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της Επιτροπής. «Σημειώνουμε το γεγονός ότι οι γερμανικές αρχές προτίθενται να διεξαγάγουν έρευνα για το θέμα και ελπίζουμε ότι θα το κάνουν», πρόσθεσε.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας Μπάρμπαρα Χέντρικς δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι οι δοκιμές σε ζώα και ανθρώπους είναι ανεύθυνες ενέργειες.

«Προκαλεί και πάλι έκπληξη το γεγονός ότι εταιρείες του τομέα του αυτοκινήτου δεν έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους στη συμπεριφορά τους», δήλωσε η υπουργός δύο χρόνια αφού το σκάνδαλο της παραποίησης των στοιχείων εκπομπής ρύπων κηλίδωσε την υπόληψη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

«Θέλουμε να αποκλείσουμε ολοκληρωτικά πλέον πειράματα με πιθήκους για το μέλλον ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο» δήλωσε ο Τόμας Στεγκ, εκπρόσωπος της VW, σε συνέντευξη του στη σημερινή Bild. Διαβεβαίωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα εξετάσει τι ακριβώς έγινε με τους πιθήκους μετά τα πειράματα, «σε ποια κατάσταση παραδόθηκαν τότε και σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα». Χθες και ο πρόεδρος της VW Ματίας Μίλερ χαρακτήρισε τα πειράματα «απαράδεκτα».

Στο μεταξύ, η εφημερίδα Bild αποκαλύπτει ότι τα πειράματα έγιναν στις ΗΠΑ σε 11 πιθήκους για λογαριασμό της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Η εφημερίδα μάλιστα έχει στην κατοχή της και την απόδειξη λογαριασμού. Η τιμή για το κάθε ένα ζώο ήταν 3.500 δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων και της μεταφοράς. Συνολικά δαπανήθηκαν 47.472,25 δολάρια. Η παραγγελία των πιθήκων έγινε από το εργαστήριο Charles River στο Χιούστον. Οι πίθηκοι ήρθαν με πλοίο από την Κίνα, εξετάστηκαν στο Χιούστον και εκπαιδεύτηκαν. 

Το σημαντικό είναι ότι θα έπρεπε να ήταν απόλυτα υγιείς. Μετά την εισπνοή επί 4 ώρες διοξειδίου του αζώτου τους έγιναν εξετάσεις. Σύμφωνα με την Bild, οι πίθηκοι χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια και για άλλα πειράματα, αυτή τη φορά για λογαριασμό της καπνοβιομηχανίας. Για το που βρίσκονται σήμερα τα ζώα και ποια είναι η κατάσταση της υγείας τους δεν υπάρχουν πληροφορίες. 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3