ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Η ομίχλη για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές έχει πυκνώσει

Εικόνα του άρθρου ΔΝΤ: Η ομίχλη για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές έχει πυκνώσει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/04/2023, 21:52
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε την Τρίτη ελαφρώς τις προοπτικές του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023, λόγω των υψηλών επιτοκίων, αλλά προειδοποίησε ότι μια σοβαρή αναζωπύρωση της αναταραχής στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή σε σχεδόν υφεσιακά επίπεδα.

Το ΔΝΤ ανέφερε στην τελευταία έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές ότι οι κίνδυνοι μετάδοσης του τραπεζικού συστήματος περιορίστηκαν με ισχυρές πολιτικές δράσεις μετά τις χρεοκοπίες δύο περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ και την αναγκαστική συγχώνευση της Credit Suisse. Αλλά η αναταραχή πρόσθεσε ένα ακόμη επίπεδο αβεβαιότητας στην κορυφή του επίμονα υψηλού πληθωρισμού και των δευτερογενών επιπτώσεων από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Με την πρόσφατη αύξηση της μεταβλητότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η ομίχλη γύρω από τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές έχει πυκνώσει», δήλωσε το ΔΝΤ καθώς το ίδιο και η Παγκόσμια Τράπεζα ξεκινούν τις εαρινές συνεδριάσεις αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

«Η αβεβαιότητα είναι υψηλή και η ισορροπία των κινδύνων έχει μετατοπιστεί σταθερά προς τα κάτω, όσο ο χρηματοπιστωτικός τομέας παραμένει αβέβαιος», πρόσθεσε το Ταμείο.

Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον αύξηση του παγκόσμιου πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,8% για το 2023 και 3,0% για το 2024, σημειώνοντας απότομη επιβράδυνση από την αύξηση 3,4% το 2022 λόγω της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν περιλαμβάνουν τον αντίκτυπο της πρόσφατης μείωσης της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ που προκάλεσε την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου. Υποθέτει μια μέση παγκόσμια τιμή πετρελαίου το 2023 στα 73 δολάρια ανά βαρέλι - πολύ χαμηλότερη από την τιμή των 84 δολαρίων της Δευτέρας στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent, αλλά ο Pierre-Olivier Gourinchas δήλωσε ότι δεν είναι σαφές αν αυτό το επίπεδο μπορεί να διατηρηθεί.

Για κάθε αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 10%, τα μοντέλα του ΔΝΤ δείχνουν μείωση της ανάπτυξης κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα και αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, πρόσθεσε ο Gourinchas.


Στην Ελλάδα

Θετικά θα κινηθεί η ανάπτυξη φέτος και την επομένη χρονιά προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το 2023 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς υπερδιπλάσιους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Το 2023 το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,6% (από 1,8% που προέβλεπε το Φθινόπωρο) και το 2024 κατά 1,5%. Ποσοστά αρκετά υψηλότερα από την αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη, που εκτιμάται ότι φέτος θα φτάσει μόλις στο 0,8% και στο 1,4% το 2024. 

Ο πληθωρισμός, με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το 2023 θα διαμορφωθεί στο 4% (υψηλότερος σε σχέση με τις προβλέψεις του Φθινοπώρου που ήταν στο 3,2%) και στο 2,9% το 2024. Την ίδια ώρα, σε επίπεδο ευρωζώνης, το 2023 εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 5,3% για να υποχωρήσει το 2024, αν και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, στο 2,9%.

Mε πληροφορίες από Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back