ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διοικητικοί Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Υποστελέχωση, καθαιρέσεις και προσλήψεις προ… εικοσαετίας

Εικόνα του άρθρου Διοικητικοί Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Υποστελέχωση, καθαιρέσεις και προσλήψεις προ… εικοσαετίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/11/2023, 10:45
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Ο σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ζητάει, με ανακοίνωσή του, την άμεση επαναπρόσληψη δύο εργαζόμενων που εργάζονται σε εργολάβο, στη φύλαξη, να υπάρξει καθηκοντολόγιο και όχι διπλές και τριπλές αναθέσεις των υπαλλήλων, να εξασφαλιστεί «μετάβαση» με εκπαίδευση νέων εργαζόμενων όταν συνταξιοδοτούνται ή μετακινούνται παλιοί, τουλάχιστον 2 υπάλληλοι σε κάθε γραμματεία-πλην προϊσταμένου, να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις του οργανισμού και η η γραμματεία του Τμήματος Ψυχολογίας να μεταφερθεί στο Μεταβατικό κτίριο.

Ο σύλλογος τονίζει το… απίθανο, ότι οι τελευταίες προσλήψεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έγιναν το 2004, με το «νόμο Παυλόπουλου» τότε.

«Οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου εξυπηρετούν περίπου 37.000 ενεργούς φοιτητές προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες. Πιο συγκεκριμένα σήμερα 287 υπάλληλοι μόνιμοι και ΙΔΑΧ (πριν 10 χρόνια χωρίς το ΤΕΙ περίπου 380) εξυπηρετούν: 23 Τμήματα (3 Άρτα, 1 Πρέβεζα, 19 Ιωάννινα), 11 σχολές, 37.000 ενεργούς φοιτητές, μεταπτυχιακούς, διδάκτορες,- έχοντας μόνο το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος 3.346 απόφοιτους- 500 Μέλη ΔΕΠ, όλα τα μέλη ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ, ουσιαστικά όλους τους κλάδους εργαζόμενων στο πανεπιστήμιο», τονίζει.

Συμπληρώνει δε ότι η «υποστελέχωση των υπηρεσιών έχει φτάσει σε δραματικό επίπεδο και η εργασιακή κατάσταση των διοικητικών υπαλλήλων είναι πια απελπιστική» με γραμματείες που λειτουργούν με ένα ή δυο υπαλλήλους, με ωράρια εκτός εργασίας.

Πάγια θέση του είναι ότι οι τοποθετήσεις προϊσταμένων διεύθυνσης και προϊσταμένων πρέπει να γίνονται από το υπηρεσιακό συμβούλιο. «Στην περίπτωση του Δημοσίου όμως έχουν να γίνουν κρίσεις προϊσταμένων από το 2010, συνεπώς οι τοποθετήσεις γίνονται από το πρυτανικό συμβούλιο. «Δεν είμαστε εμείς που θα ισχυριστούμε ότι στις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις, συνολικά, τηρήθηκαν τα παραπάνω αλλά τουλάχιστον αγωνιστήκαμε, πιέσαμε, και σε αρκετές περιπτώσεις τα καταφέραμε να μην υπερισχύσει ο νόμος των ‘δικών μας παιδιών’ που έχει κατακλύσει όλο το Δημόσιο» αναφέρει.

Κάνει επίσης αναφορά στην περίπτωση του πρώην διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας, λέγοντας ότι ουσιαστικά καθαιρέθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και ότι το οργανόγραμμα που κατέθεσε η τωρινή πρυτανεία δημιουργεί πολλά προβλήματα «στη σύννομη και εύρυθμη λειτουργία της διεύθυνσης των Τεχνικών Υπηρεσιών καθώς και στις απαιτήσεις ασφάλειας και ανάπτυξης του πανεπιστημίου τα επόμενα χρόνια», ενώ δεν υπάρχουν τεχνικός ασφάλειας και ιατρός εργασίας, παρότι υφίστανται ως θέσεις.

«Δεν είμαστε αφελείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το να ζητάμε προσωπικό από την κυβέρνηση της ΝΔ την κυβέρνηση όπου στο παρελθόν δρομολόγησε τις διαθεσιμότητες/απολύσεις του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων με μόνο στόχο την ιδιωτικοποίησή τους είναι αυταπάτη» καταλήγει ο σύλλογος, ζητώντας μόνιμες προσλήψεις, μονιμοποιήσεις προσωπικού, δημόσια-δωρεάν παιδεία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back