ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δίνοντας εξηγήσεις για τη σίτιση των προσφύγων

Εικόνα του άρθρου Δίνοντας εξηγήσεις για τη σίτιση των προσφύγων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/03/2017, 00:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τις εξηγήσεις τους για το θέμα της σίτισης ανύπαρκτων προσφύγων από εταιρίες κέτερινγκ σε δομές της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Κατσικάς που έχει κλείσει από τον Δεκέμβριο, δίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Και όχι μόνο. Σε τοπικό επίπεδο, τις εξηγήσεις ανέλαβαν να δώσουν οι ΑΝΕΛ Ιωαννίνων και ο συντονιστής του κέντρου φιλοξενίας Κατσικά Φίλιππας Φίλιος. Όλοι τους έρχονται να διαψεύσουν το δημοσίευμα του αθηναϊκού μέσου ενημέρωσης insidestory.gr. Με διαφορετικές ωστόσο προσεγγίσεις.

Το ΓΕΕΘΑ, με ανακοίνωσή του, επισημαίνει καταρχήν ότι οι συμβάσεις σίτισης στις δομές φιλοξενίας που ανήκουν διαχειριστικά στις Ένοπλες Δυνάμεις προβλέπουν τη δυνατότητα παροχής του μέγιστου αριθμού μερίδων, όπως αυτός προκύπτει από τον μέγιστο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που μπορούν να διαμείνουν στις δομές. «Ο αριθμός των μερίδων βάσει του οποίου γίνονται οι χρηματικές καταβολές, δεν εξαντλεί κατ' ανάγκη τον μέγιστο αριθμό μερίδων σίτισης, αλλά καθορίζεται καθημερινά, με την ανάθεση της σχετικής εντολής στην ανάδοχο εταιρεία σίτισης, σύμφωνα με τον πραγματικό αριθμό διαμενόντων προσφύγων και μεταναστών» τονίζεται. Μέχρι εδώ όλα καλά. Τι γίνεται  όμως με δομές φιλοξενίας που έχουν εκκενωθεί, αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν γι’ αυτές συμβάσεις παροχής σίτισης; Οι Ένοπλες Δυνάμεις υποστηρίζουν ότι συνεχίζεται να παρέχεται σίτιση στους πρόσφυγες οι οποίοι έχουν μεταφερθεί αλλού, στην ίδια περιοχή, και συγκεκριμένα σε ξενοδοχεία, όπως συμβαίνει στη Δράμα, στις Σέρρες και στον Άγιο Ανδρέα Αττικής. Στην περίπτωση των Ιωαννίνων πάντως, τα ξενοδοχεία που στεγάζουν πρόσφυγες, είναι αυτά που έχουν αναλάβει και τη σίτιση των προσφύγων, βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογράψει με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Σε τοπικό επίπεδο τώρα, τόσο οι ΑΝΕΛ Ιωαννίνων όσο και ο κ. Φίλιος κάνουν λόγο κι αυτοί για «ανυπόστατα και παραπλανητικά δημοσιεύματα», με διαφορετικό σκεπτικό από αυτό της ανακοίνωσης . Οι ΑΝΕΛ στηρίζουν καταρχήν τη βεβαιότητά τους περί «ανυπόστατων δημοσιευμάτων» στην εμπιστοσύνη που έχουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και προφανώς στον υπουργό Πάνο Καμμένο. «Καθημερινά οι πρόσφυγες λαμβάνουν συσσίτιο μόνο με τη φυσική τους παρουσία και τη χρήση ατομικού δελτίου και καταγράφονται πόσοι θα συμμετέχουν στο συσσίτιο της επόμενης ημέρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο καταυλισμός του Κατσικά, όπου από τον Ιανουάριο του 2017, που δεν λειτουργεί, δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, χωρίς όμως να εξηγούν ακριβώς για ποιο λόγο γίνονται διαγωνισμοί και υπογράφονται συμβάσεις.

Ο κ. Φίλιος, που εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιθετικός και προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που έκαναν αναπαραγωγή του δημοσιεύματος του insidestory, ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή κανείς δεν φέρνει κέτερινγκ στον Κατσικά και δεν υφίσταται καμία δαπάνη». Αιτιολόγησε δε τους διαγωνισμούς λέγοντας ότι «αυτοί γίνονται υποχρεωτικά μήπως αλλάξουν οι συνθήκες και υπάρξει μετακίνηση προσφύγων»…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back