Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 1-11-2016, 09:01
ΕΛΛΑΔΑ

H πορεία των διμερών σχέσεων, το Κυπριακό και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή βρίσκονται στην ατζέντα της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σήμερα και αύριο στην Αθήνα. 

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον Έλληνα ομόλογό του.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σε επίσημη ανακοίνωσή του, επισημαίνει την ατμόσφαιρα φιλίας και αμοιβαίας συμπάθειας που κυριαρχεί στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας. Τονίζει δε ότι το τελευταίο διάστημα οι επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες σε πολλά επίπεδα, κυρίως στον διάλογο ανάμεσα στους ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων και των υπουργών Εξωτερικών, δραστηριοποιήθηκαν αισθητά.

Σημαντική ώθηση στη διμερή συνεργασία δίνει η πραγματοποίηση το 2016 του λεγόμενου «αφιερωματικού έτους» μεταξύ των δύο χωρών που γίνεται υπό την επίβλεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του  Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 

Η υλοποίηση του αφιερωματικού έτους εκφράζει την τάση για τη διεύρυνση της ρωσοελληνικής κοινής δράσης, παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία. Το μεγάλο αυτό διακρατικό εγχείρημα περιλαμβάνει 170 περίπου εκδηλώσεις στους τομείς του πολιτισμού, της επιστήμης, της εκπαίδευσης, του τουρισμού, του αθλητισμού αλλά και της οικονομίας και του εμπορίου.

Στα πλαίσια του αφιερωματικού έτους, οι Σ. Λαβρόφ και Ν. Κοτζιάς θα εγκαινιάσουν το 4ο φόρουμ των κοινωνικών οργανώσεων των δύο χωρών, αλλά και την έκθεση των αρχειακών ντοκουμέντων.

Αναμφίβολα, η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ θα συμβάλλει στην παραπέρα εμβάθυνση της ευρείας ρωσοελληνικής συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης στις διεθνείς σχέσεις, καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα