Oikonomou pisoi
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διευκρινίσεις για τον «Κλεισθένη» και ολίγη... προεκλογική εκστρατεία

Εικόνα του άρθρου Διευκρινίσεις για τον «Κλεισθένη» και ολίγη... προεκλογική εκστρατεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/02/2019, 16:32
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Tις αλλαγές που επιφέρει στο θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέλυσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Αυτοδιοικητική Συνεργασία του Δήμου Ζίτσας στην Ελεούσα.

Τον κ. Πουλάκη, προλόγισε ο επικεφαλής της παράταξης Βασίλης Γαρδίκος. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «αφουγκραζόμενοι τους προβληματισμούς της κοινωνίας και των ανθρώπων που επιθυμούν να ενημερωθούν για το νέο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης, αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε την σημερινή μας εκδήλωση».

Αρνήθηκε ότι η εκδήλωση είναι κομματική και ότι η παράταξη ταυτίζεται με την κυβέρνηση. « Δεν ταυτιζόμαστε – διατηρούμε την αυτονομία μας. Τους απαντούμε πως η αυτοδιοίκηση δεν ήταν ποτέ φοβική. Πως ο θεσμικός διάλογος προάγει τη δημοκρατία».

Ο κ. Πουλάκης πάντως έδωσε… χρίσμα στον κ. Γαρδίκο τονίζοντας ότι «είναι γνώστης του Κλεισθένη I. Έχει όλες τις προδιαγραφές να είναι ένας πετυχημένος δήμαρχος, από το Σεπτέμβριο του 2019».

Στα υπόλοιπα, πρόσθεσε ότι έχει κατατεθεί στη Βουλή, νομοσχέδιο που αναμένεται να επιλύσει νομοτεχνικές αδυναμίες του «Κλεισθένη».

Όσον αφορά την εκλογική διαδικασία της 26ης Μαΐου, έκανε γνωστό ότι θα ισχύσουν τα εξής:

  • Το πλήθος των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων προσαυξάνεται κατά 50% των εδρών του δημοτικού συμβουλίου 
  • Η ποσόστωση των υποψηφίων γυναικών λαμβάνεται υπόψη στο σύνολο του Δήμου και όχι ανά Δημοτική Ενότητα.
  • Δεν τίθεται υποψήφιος επικεφαλής στα Τοπικά Συμβούλια, ενώ η εκλογή προέδρου θα γίνει στην αρχή της αυτοδιοικητικής περιόδου, το Σεπτέμβριο του 2019, μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων των δύο πρώτων συνδυασμών.
  • Προσμετράται η διασταυρούμενη ψήφος στους Δήμους (δηλαδή μπορεί κάποιος από τη Δημοτική Ενότητα Α' να βάλει κι έναν σταυρό σε κάποιον από τις άλλες Δημοτικές Ενότητες του ίδιου Δήμου). Την ίδια στιγμή, στις Περιφέρειες θα καταργηθεί η δυνατότητα σταυρού σε υποψήφιο άλλης Περιφερειακής Ενότητας.

«Με την απλή αναλογική η Τοπική Αυτοδιοίκηση γυρίζει στις ρίζες της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πουλάκης..



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back