ΑΠΟΨΕΙΣ

Dies irae

Εικόνα του άρθρου Dies irae
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/03/2021, 12:58
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα τελευταία 13 χρόνια, υπήρξαν τουλάχιστον τρεις κυβερνήσεις που υποσχέθηκαν «λήξη διχασμού» και ενιαία πορεία προς το μέλλον. Εξαιρείται αυτή του Αντώνη Σαμαρά, που ήταν η διχαστικότερη όλων.

Η σημερινή, του Κυριάκου Μητσοτάκη, πατάει πάνω στα βήματά της και στις χειρότερες στιγμές της.

Τα σκηνικά έντασης στη χώρα, σχεδόν υποβιβάζουν σε δεύτερο τη τάξει πρόβλημα την πανδημία, τον έλεγχο της οποίας η κυβέρνηση, τον έχει χάσει. Επικοινωνιακά τουλάχιστον, εδώ και δύο μήνες, σίγουρα.

Το περιστατικό της Νέας Σμύρνης με τον αναίτιο ξυλοδαρμό ενός πολίτη (αδιάφορο αν είναι δεξιός, αριστερός, εξωγήινος) από τις δυνάμεις Δ (Δραση ή Δέλτα παλιότερα)της αστυνομίας, δεν είναι μεμονωμένο. Το εποχούμενο σώμα της αστυνομίας δημιουργεί διαρκώς προβλήματα, είναι βίαιο και εν τέλει, ανεξέλεγκτο, με τους πολιτικούς του προϊσταμένους να το καλύπτουν συνεχώς.

Στα Γιάννενα, έδειξε «τι μπορεί να κάνει» στην επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, επιτιθέμενο σε 30 φοιτητές-τριες, συλλαμβάνοντας και τραυματίζοντας κάποιους από αυτούς. Ο υφυπουργός Προστασίας Πολίτης Λευτέρης Οικονόμου ψέλλισε κάτι περί ΕΔΕ στη Βουλή. Έγινε ποτέ, άραγε;

Η πολιτική ηγεσία, ο αλαζόνας και με επικίνδυνες πολιτικές συμπεριφορές Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο πιο μετρημένος υφυπουργός κ. Οικονόμου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αυτοπροσώπως, είναι απόλυτα υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά και τις μεθόδους των αστυνομικών. Το υπουργείο ΠροΠο και η ΕΛΑΣ συλλαμβάνονται διαρκώς να λένε ανακρίβειες στις ανακοινώσεις τους για επεισόδια, ενώ στοιχεία δικογραφιών και περιστατικά βρίσκονται σε χρόνο dt σε ενδοργανωτικά δελτία της ΝΔ, με τα οποία δίνει γραμμή στους βουλευτές της.

Οι πιο ζηλωτές εξ αυτών όπως ο κ. Κυρανάκης, σπεύδουν να δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία, παραβιάζοντας κάθε έννοια προσωπικού δεδομένου. Μετά, η ίδια η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μια έμπειρη δημοσιογράφος, παρασύρεται στην ίδια δίνη ανακρίβειας λέγοντας το απίθανο ότι άπαξ και εμφανίζεσαι σε βίντεο, τα στοιχεία σου είναι δημόσια.  

Ο νόμος όμως λέει ότι «η παραβίαση της ασφάλειας που οδηγεί σε τυχαία ή παράνομη καταστροφή, απώλεια, μεταβολή, άνευ άδειας κοινολόγηση ή πρόσβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που διαβιβάστηκαν, αποθηκεύτηκαν ή υποβλήθηκαν κατ’ άλλο τρόπο σε επεξεργασία». Και τόσο ο κ. Κυρανάκης, όσο και η κα Πελώνη, είναι συγκλονιστικά ανακριβείς.

Ο συνολικός πολιτικός χειρισμός κορυφώθηκε με ένα πρωθυπουργικό  διάγγελμα «από το πουθενά» χτες βράδυ, μετά το σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού της ομάδας Δέλτα στη Νέα Σμύρνη. Ο τραυματισμός είναι καταδικαστέος, τελεία και παύλα. Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη, ακόμα και όταν η ίδια η ελληνική αστυνομία δεν το αναγνωρίζει και είναι υπεύθυνη για τραυματισμούς, ακόμα και θανάτους.

Μέχρι το πρωί χτες, τα λόγια του πρωθυπουργού περί «ενότητας» και «κατά διχασμού» είχαν γίνει κομφετί από τις ίδιες τις δυνάμεις καταστολής του. Δεκάδες βίντεο με ξέχειλη την αστυνομική βία, με εποχούμενους αστυνομικούς να πέφτουν με τα μηχανάκια πάνω σε πολίτες, να απειλούν ότι «θα τους σκοτώσουμε» και να ψάχνουν για κάποια εκδίκηση, αναπαράγοντας την κουλτούρα του γηπέδου, που, το ξέρουν πολύ καλά ότι δεν αστειεύεται όταν η οργή περισσεύει, επανέφεραν την κατάσταση στα γνωστά: Μέρες οργής, για άλλη μια φορά.

Ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του μια οργισμένη κατάσταση, την οποία στην πραγματικότητα δεν ξέρει πώς να τη χειριστεί. Η αλαζονεία στην πολιτική, όταν δεν στηρίζεται σε πολιτικά βάρη όπως πχ του Τσώρτσιλ, της Θάτσερ ή του Ανδρέα, συνήθως τροφοδοτεί την οργή σε όρια πάνω από τα επίπεδα ασφαλείας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3