ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Νέα αύξηση κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα

Εικόνα του άρθρου Βρετανία: Νέα αύξηση κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/06/2021, 16:58
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία ανακοίνωσε νέα αιφνίδια αύξηση των καταγεγραμμένων εβδομαδιαίων κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Αγγλίας, αφού ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να καθυστερήσει την ολική άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η αρχή Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι κατά την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 33.630 νέα κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα, η οποία εντοπίσθηκε στην Ινδία, επί συνόλου 75.953 κρουσμάτων. Η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα είναι 79%.

«Τα κρούσματα αυξάνονται με ταχύτητα σε ολόκληρη την χώρα και η παραλλαγή Δέλτα είναι η κυρίαρχη», δήλωσε η επικεφαλής της Αρχής Τζένι Χάρις.

«Το ενθαρρυντικό είναι ότι οι νοσηλείες και οι θάνατοι δεν αυξάνονται με αντίστοιχους ρυθμούς, αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».

Η παραλλαγή Δέλτα αποτελεί σήμερα το 91% των περιπτώσεων που αναλύονται, ενώ με την χρησιμοποίηση στοιχείων που περιλαμβάνουν γονοτυπικά δεδομένα που έχουν ταχύτερους χρόνους ανίχνευσης, το 99% των περιστατικών εκτιμάται ότι είναι Δέλτα.


Επιτάχυνση εμβολιασμού

Αντιμέτωπος με την αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής, ο Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να επιταχύνει τα προγράμματα εμβολιασμού με στόχο να δοθεί ένα πρώτο εμβόλιο κατά της covid σε κάθε ενήλικα μέχρι τις 19 Ιουλίου, το νέο χρονικό σημείο που ορίζει την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων.

Σήμερα, ο εμβολιασμός άνοιξε για όλα τα άτομα άνω των 18 ετών στην Αγγλία.

Η αρχή Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας επανέλαβε ότι τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά προσφέροντας προστασία έναντι της νοσηλείας απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα.

Μέχρι τις 14 Ιουνίου, συνολικά 806 άνθρωποι εισήχθησαν για νοσηλεία με την παραλλαγή Δέλτα, αύξηση κατά 423 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Από τους νοσηλευόμενους, 527 ήταν ανεμβολίαστοι και 84 είχαν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου.


Προειδοποιήσεις στη Γερμανία 

Η παραλλαγή «Δέλτα» του βασικού στελέχους του νέου κορονοϊού μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την επιτυχία της εκστρατείας ανοσοποίησης, προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, τονίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουν με γρήγορο ρυθμό οι εμβολιασμοί. 

Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον μία δόση εμβολίου έχει χορηγηθεί στο 50,1% του πληθυσμού στην Γερμανία, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 29,6%, δήλωσε.

«Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει ο εμβολιασμός, λόγω των νέων παραλλαγών», τόνισε ο κ. Σπαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παραλλαγή «Δέλτα», η οποία, όπως είπε, ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς. Το θέμα δεν είναι, σημείωσε, αν αυτή η παραλλαγή μπορεί να επικρατήσει της παραλλαγής Β.1.1.7, αλλά το πόσο γρήγορα και υπό ποιες προϋποθέσεις θα συμβεί αυτό. 

Μέχρι τώρα, στην Γερμανία η συγκεκριμένη παραλλαγή εντοπίζεται στο 6% των κρουσμάτων κορονοϊού, δεν έχει δηλαδή «μεγάλο ρόλο», διευκρίνισε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, αλλά αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

«Πρέπει να παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις», τόνισε και κάλεσε τους πολίτες να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή και να προσέρχονται για εμβολιασμό. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ReutersΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back