Oikonomou pisoi
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διερευνώντας τα Υλικά Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Εικόνα του άρθρου Διερευνώντας τα Υλικά Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/02/2022, 23:38
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Ημερίδα παρουσίασης της προόδου του έργου με τίτλο: «Κέντρο Έρευνας, Ποιοτικής Ανάλυσης Υλικών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΥΠΚ) και Επικοινωνίας της Επιστήμης» θα γίνει τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, στις 17:00, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στα Ιωάννινα.

Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η ερευνητική ομάδα του έργου που αποτελείται από καθηγητές, μεταδιδακτορικούς ερευνητές και υποψήφιους διδάκτορες των τμημάτων Φυσικής, Χημείας, Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Παιδαγωγικού Νηπιαγωγών και του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η ημερίδα στο πλαίσιο της πρόσκλησης «111: Υποστήριξη της Περιφερειακής Αριστείας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στον ερευνητικό τομέα, η διεπιστημονική συνέργεια φιλοδοξεί, με καινοτόμες τεχνολογίες που παρέχουν την αποτύπωση του υλικού στο χώρο και το χρόνο, να κατανοήσει τη δομή και τις ιδιότητες των Υλικών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τους μετασχηματισμούς τους με την πάροδο του χρόνου.

Στον τεχνολογικό τομέα, η μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της μελέτης αξιοποιούνται για τον χαρακτηρισμό και την ταυτοποίηση των Υλικών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με στόχο τη συντήρηση και την προστασία τους, καθώς επίσης και τη σχεδίαση νέων προηγμένων υλικών.

Η επιστημονική έρευνα στα υλικά ενδυναμώνεται με μια σειρά δράσεων για το μετασχηματισμό των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν. Εκπαιδευτικά προγράμματα που συνδυάζουν επιστήμη-περιβάλλον-πολιτισμό-τουρισμό, σχεδιάζονται ώστε τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Ηπείρου να λειτουργούν ως ισχυροί πόλοι έλξης για το ευρύ κοινό.

Στην ημερίδα θα μιλήσουν η Αικατερίνη Πλακίτση, καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών και επιστημονική υπεύθυνη του έργου, ο Ιωάννης Δεληγιαννάκης, καθηγητής Τμήματος Φυσικής, ο Γιώργος Φλούδας, καθηγητής Τμήματος Φυσικής, ο Αλκιβιάδης Παϊπέτης, καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, ο Αχιλλέας Γαρούφης, καθηγητής Τμήματος Χημείας, η Μαρία Λουλούδη, καθηγήτρια Τμήματος Χημείας, ο Κωνσταντίνος Κοσμίδης, καθηγητής Τμήματος Φυσικής, και ο Ξενοφών Μπίτσικας, καθηγητής Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης.

Παρεμβάσεις θα γίνουν από τη Βαρβάρα Παπαδοπούλου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας και αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, τον Βασίλη Κασκάνη, προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας, την Αγνή Δρίμτζια, τοπική διαχειρίστρια του Μουσείου Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων του ΠΙΟΠ, και τον Θεόδωρο Παπαγιάννη, γλύπτη και ομότιμο καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.


* Φωτό αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back