Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Διεθνές Κέντρο Ηπειρωτικής Μουσικής και μια συλλογή

Εικόνα του άρθρου Το Διεθνές Κέντρο Ηπειρωτικής Μουσικής και μια συλλογή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/04/2022, 12:54
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το πρώτο του… δημόσιο βήμα κάνει το Διεθνές Κέντρο Ηπειρώτικης Μουσικής (ΔιΚΗΜ), μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία η οποία ιδρύθηκε το 2021 με έδρα στα Κάτω Πεδινά Ζαγορίου.

Βασικοί σκοποί του ΔιΚΗΜ είναι η συλλογή, διατήρηση, τεκμηρίωση και διάδοση της μουσικής κληρονομιάς της Ηπείρου. Ένα από τα βασικά μέσα για την επίτευξη των σκοπών του Κέντρου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι η ανάδειξη και προώθηση νέων μουσικών, μέσω της παραγωγής σύγχρονων ηχογραφήσεων και της παρουσίασης αυτών στο ευρύ κοινό στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Κέντρο, λοιπόν, ανακοινώνει ότι στις 14 Απριλίου ολοκληρώθηκε η ηχογράφηση μιας μουσικής συλλογής παραδοσιακών τραγουδιών και σκοπών από όλα τα ιδιώματα της Ηπείρου, ερμηνευμένα από νέους και καταξιωμένους μουσικούς, αλλά και από μερικούς «παλαίμαχους» τραγουδιστές.

Η Άρτα, τα Γραμμενοχώρια, το Ζαγόρι, η Ζίτσα, η Θεσπρωτία, τα Ιωάννινα, οι Καλαρρύτες, η Κόνιτσα, τα Κουρεντοχώρια, τα Μαστοροχώρια, το Μέτσοβο, ο Παρακάλαμος, η Πρέβεζα, το Πωγώνι, η μουσική των Σαρακατσαναίων, το Συρράκο, και τα Τζουμέρκα εκπροσωπούνται στην ηχογράφηση της συλλογής. 

Επόμενο στάδιο της πρωτοβουλίας αυτής, είναι η επεξεργασία και παραγωγή της συλλογής σε ψηφιακή μορφή, αντίγραφα της  οποίας θα διανεμηθούν, σε συλλεκτική κασετίνα που θα σχεδιαστεί και θα παραχθεί σε συγκεκριμένα τεμάχια αποκλειστικά για το σκοπό αυτό, σε εκπροσώπους της τοπικής και κεντρικής διοίκησης, υπηρεσίες, σχολές, συλλόγους, ωδεία και, φυσικά, στους μουσικούς και τους χορηγούς.

Σημειώνεται δε ότι το μουσικό ταξίδι στην παραδοσιακή ηπειρώτικη μουσική θα κορυφωθεί το καλοκαίρι του 2022, οπότε και θα πραγματοποιηθούν υπαίθριες συναυλίες στο ανοιχτό θέατρο Μονοδενδρίου και στα Ιωάννινα. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Το ΔιΚΗΜ, με την ανακοίνωσή του, ευχαριστεί τους μουσικούς από όλη την Ήπειρο, που συμμετείχαν, καθώς και τον ηχολήπτη Νίκο Διονυσόπουλο.

Επίσης, τον Δήμο Ζαγορίου για την παραχώρηση έδρας στα Κάτω Πεδινά για την λειτουργία του Κέντρου αλλά και για τη γενικότερη υποστήριξη της πρωτοβουλίας. Ευχαριστίες στο θέατρο «Κύκλος» στα Ιωάννινα και στον Χριστόφορο Ευθυμίου του «For Coffee» για την προσφορά κυλικείου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες αποδίδονται τέλος στους χορηγούς: Ριζάρειο Ίδρυμα, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Φουγάρο Art Centre, Mellon Technologies, Tritoxo Project Management, και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κήπων «Η Μπάγια».


* Φωτογραφία: Χρήστος Σιούλας στο κλαρίνο, Κώστας Παίλας στο τραγούδι, Λευτέρης Μπίσας στα κρουστά, Κώστας Κωσταγιώργος στο βιολί και Γιώργος Νικόπουλος στο λαούτο (τραγούδια από το Μέτσοβο)

ΣΧΟΛΙΑ
Νίκος Τσιγκολης
Αν και στερεοελλαδιτης (Λαμιωτης), σύζυγος όμως ηπειρωτισας (Λια Θεσπρωτίας), είμαι ερωτευμένος εκτός από τη Λιωτισσα και με τη ηπειρώτικη μουσική. Πώς μπορώ να προμηθευτώ το άλμπουμ των 92 τραγουδιών;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back