ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνές Δικαστήριο: Το Ισραήλ να λάβει μέτρα αποτροπής λιμού στη Γάζα

Εικόνα του άρθρου Διεθνές Δικαστήριο: Το Ισραήλ να λάβει μέτρα αποτροπής λιμού στη Γάζα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/03/2024, 20:18
ΚΟΣΜΟΣ

Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ, το οποίο κατηγορείται από τη Νότια Αφρική για γενοκτονία στη Γάζα, να λάβει όλα τα αναγκαία και αποτελεσματικά μέτρα για να διασφαλίσει τον εφοδιασμό με βασικά τρόφιμα του παλαιστινιακού πληθυσμού του θύλακα και να σταματήσει την εξάπλωση του λιμού.

Η εντολή δόθηκε ενώ ισραηλινές δυνάμεις και παλαιστίνιοι μαχητές έδιναν μάχη από κοντά γύρω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, όπου οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ δήλωσαν ότι επιτέθηκαν εναντίον ισραηλινών στρατιωτών και αρμάτων μάχης με ρουκέτες και πυρά όλμων.

Οι δικαστές δήλωσαν ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα αντιμετωπίζουν επιδείνωση των συνθηκών και ότι η πείνα και η λιμοκτονία εξαπλώνονται.

«Το δικαστήριο παρατηρεί ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν αντιμετωπίζουν πλέον μόνο τον κίνδυνο λιμού (...) αλλά ότι ο λιμός έχει αρχίσει να εγκαθίσταται», ανέφεραν οι δικαστές στην απόφασή τους.

Τα νέα μέτρα ζητήθηκαν από τη Νότια Αφρική στο πλαίσιο της υπόθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία κατηγορεί το Ισραήλ για κρατική γενοκτονία στη Γάζα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε την Τρίτη την άμεση κατάπαυση του πυρός και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απείχαν από την ψηφοφορία, αλλά δεν άσκησαν βέτο.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ σχετικά με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστήριο. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι καταβάλλει προσπάθειες για να διευρύνει την πρόσβαση των ανθρωπιστικών ομάδων στη Γάζα σε χερσαίες περιοχές, μέσω αεροπορικών ρίψεων και με πλοία στις μεσογειακές ακτές του θύλακα.

Φωτογραφία αρχείου


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back