Ο «Αναγνώστης», το βιβλιοπωλείο στην καρδιά της πόλης, κάθε βδομάδα ανακοινώνει τα βιβλία που κινήθηκαν περισσότερο. Ο «Τύπος Ιωαννίνων», πιστός στο ραντεβού… με τις λίστες, αλλά και στην πεποίθηση ότι δεν υπάρχει καλύτερο δώρο σε εορταστικές περιόδους, από ένα βιβλίο (εκτός αν υπάρχει η δυνατότητα προσφοράς της παγκόσμιας ειρήνης, του αφοπλισμού και της κατάργησης εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο), επιλέγει σήμερα 10 βιβλία από δύο μήνες λιστών ευπώλητων βιβλίων, για το Πάσχα
Λίγες και μια νύχτες (Ισίδωρος Ζουργός, Πατάκης)
Δεν είναι πολλές φορές που ένας έλληνας ευπώλητος συγγραφέας μπορεί να κριθεί χωρίς να συνυπολογίζεται η τάση του αναγνωστικού κοινού για ερωτικές ιστορίες στη Σμύρνη ή κουλουράκια από τη Σμύρνη που τα φτιάχνουν ερωτευμένοι ή τέλος πάντων κάτι τέτοιο. Το νέο βιβλίο ενός από τους πιο πετυχημένους έλληνες συγγραφείς, διαβάζεται με ενδιαφέρον.
Κόκκινη Αμερική (Κωστής Καρπόζηλος, Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης)
Η επιλογή θα ήταν προκατειλημμένη, δεδομένου ότι ο Καρπόζηλος είναι τέκνο της πόλης και εξαιρετικός τύπος. Ωστόσο, η ιστορική έρευνα για τους έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ και τη συνδικαλιστική και πολιτική τους δράση, είναι ευχάριστη έκπληξη και πολύτιμο εργαλείο στο διαλεκτικό κόσμο της ιστορικής έρευνας.
Το πανόραμα του Νισήμ Λεβή (Αλέξανδρος Μωυσής, Καπόν)
Είναι το πιο μοσχοπουλημένο βιβλίο των τελευταίων δύο μηνών και όχι χωρίς εξήγηση: η αναδρομή στις παλιότερες εικόνες του οικείου, είναι πάντα καθηλωτική, πολύ περισσότερο δε όταν το εποπτικό αντικείμενο είναι τα Γιάννενα και οι κοινότητες που έζησαν και ζούνε σε αυτή την πόλη.
Η δημιουργία του ιερού (Βάλτερ Μπούρκερτ, Ενάλιος)
Ο διάσημος κλασικιστής προσπαθεί να ανατρέξει (και να αποδείξει) τους μηχανισμούς που κάνουν τους ανθρώπους «ιερόφοβους» και βρίσκει τους (πολλούς) κοινούς τόπους στα τελετουργικά θρησκειών.
Το χρονικό του έρωτα (Αλαίν ντε Μποττόν, Πατάκης)
Μια λογοτεχνική πραγματεία για τον έρωτα; Όχι ακριβώς, αλλά ένα πιο ευχάριστο ανάγνωσμα, για τη διαδικασία που ενδεχομένως, σύμφωνα με το βιβλίο, να αποτελεί και… δεξιότητα
Οι θύελλες της προόδου (Ευτύχης Μπιτσάκης, ΚΨΜ)
Λίγοι άνθρωποι διαθέτουν την επιστημονική διαύγεια και την αναλυτική πολιτική διεισδυτικότητα του παλιού καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο Ευτύχης Μπιτσάκης, επιστρέφει με ένα βιβλίο για τον καιρό μας.
Σχέσεις (Διονύσης Χαριτόπουλος, Τόπος)
Ο Χαριτόπουλος απαντάει στον Μποττόν; Ενδεχομένως. Ο έλληνας συγγραφέας καταθέτει τη δική του «πραγματεία» για τον έρωτα και τους μηχανισμούς του.
Καλοί άνθρωποι σε σκοτεινούς καιρούς (Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, Πατάκης)
Ένα «Όνομα του ρόδου» για την εποχή μας; Όχι δα, αλλά και πάλι, ενδιαφέρον βιβλίο. Μηχανορραφική πλοκή γύρω από την απόκτηση της απαγορευμένης «Εγκυκλοπαίδειας» των Ντιντερό-ντ’ Αλαμπέρ, όχι όμως απλοϊκή σαν τα βιβλία του Νταν Μπράουν.
Το μαγικό βουνό (Τόμας Μαν, Μεταίχμιο)
Και όμως, το κλασικό βιβλίο του Τόμας Μαν, το τόσο παράξενο και δύσκολο, όσο και εξαιρετικό, επιστρέφει κάθε φορά, παρά τα χρόνια του. Οι ιδέες, δεν μπαίνουν σε σανατόρια. Και όταν αυτό συμβαίνει, είναι για κακό…
Η έκφραση των συγκινήσεων στον άνθρωπο και τα ζώα (Κάρολος Δαρβίνος, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)
Σε ένα κοντινό δυστοπικό μέλλον που θα κυβερνάει η πολιτική ορθότητα και η «προσωπική αλήθεια», ο Δαρβίνος θα είναι στην παρανομία. Μέχρι τότε όμως, διαβάστε αυτό το ενδιαφέρον και διασκεδαστικό βιβλίο του «θείου Τσαρλς» που παραμένει σημείο αναφοράς για τον ορθολογισμό και την επιστήμη, σε πείσμα των καιρών.