Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΑΠΟΨΕΙΣ

Διαλέγοντας «λαϊκισμούς»

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/08/2016, 12:47
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πριν από μερικές μέρες, ο Νίκος Τσόλης, γνωστός οπαδός του ΠΑΣ και γνώστης της ποδοσφαιρικής ιστορίας των Ιωαννίνων, έκανε μια πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο, απευθυνόμενη στο εκλογικό του κοινό: «Να επιδοτήσουμε τα εισιτήρια των άνεργων παιδιών μας να πάνε στην Άλκμααρ» είπε τότε, για τον πρώτο αγώνα του ΠΑΣ στην Ολλανδία. Η απάντηση της δημοτικής αρχής ήταν αρνητική, αλλά και… προσεκτική: «Δεν θα περάσει ποτέ από το Ελεγκτικό Συνέδριο κάτι τέτοιο» είπε ο Θωμάς Γιωτίτσας, αντιδήμαρχος.

Δεκαπέντε μέρες αργότερα, προφανώς πέρασε από το Ελεγκτικό συνέδριο μια άλλη πρόταση: να επιδοτηθούν δύο λεωφορεία που θα μεταφέρουν οπαδούς του ΠΑΣ στην Αθήνα, για τη ρεβάνς με την Άλκμααρ. Ωραία κίνηση του δήμου, στο πνεύμα ποδοσφαιρικής ευφορίας των ημερών. Μόνο που είναι και αυτή στην ίδια κατηγορία με την πρόταση που απορρίφθηκε: απευθύνεται σε συγκεκριμένο εκλογικό κοινό.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα λαϊκό άθλημα. Από τις επιτυχίες του γαντζώνονται όλοι, προσπαθώντας να κόψουν ένα κομματάκι για το δικό τους σκοπό. Ως εκ τούτου, οι κριτικές περί «λαϊκισμού» είναι και λίγο επίφοβες ως υποκριτικές. Στα Γιάννενα άλλωστε, η τοπική αυτοδιοίκηση συνέδεσε το όνομά της με τον ΠΑΣ λανθασμένα και επανειλημμένα, με συμμετοχή σε μια ΠΑΕ, σε μια επιχείρηση δηλαδή, που επί σειρά ετών ήταν προβληματική, αναλαμβάνοντας βάρη που δεν χωράνε στο δημόσιο συμφέρον. Τώρα, συνέδεσε την παρέμβασή της μια ευχάριστη στιγμή, με μια κίνηση που μπορεί να οριοθετηθεί στο πεδίο της αβροφροσύνης, αλλά το βασικό ερώτημα παραμένει, όπως και η εξυπηρέτηση ενός συγκεκριμένου λαϊκισμού:

Εάν κληθεί ποτέ το δημοτικό συμβούλιο να επιδοτήσει κάτι άλλο, π.χ. τη μετακίνηση των ανέργων με το πανάκριβο αστικό ΚΤΕΛ της πόλης, ποια θα είναι ακριβώς η αντιπαράθεση που θα γίνει; Θα περάσει η πρόταση; Για μισό λεπτό όμως. Μήπως έχει συζητηθεί ήδη και δεν πέρασε ποτέ τους… προκριματικούς; Μήπως τότε θα θυμηθούν αρκετοί το λαϊκισμό, όπως συχνά-πυκνά συμβαίνει με πράγματα που είναι ανάγκες, αλλά όχι αρκετά «comme il faut»;

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back