ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διαφάνεια και όχι α λα καρτ αντιμετώπιση

Εικόνα του άρθρου Διαφάνεια και όχι α λα καρτ αντιμετώπιση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/11/2021, 14:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διά περιφοράς αποφάσισε να κάνει τη συνεδρίαση για την παραχώρηση των σχολικών γυμναστηρίων και αιθουσών σε αθλητικά σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.

Η παράταξη «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» με επικεφαλής τον Λάζαρο Νάτση κάνει γνωστό με ανακοίνωσή της ότι δεν συμμετέχει στη συγκεκριμένη, σημερινή συνεδρίαση και εκφράζει τη διαφωνία της για τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που φέρνει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική αρχή.

Καταρχάς, η παράταξη επισημαίνει ότι η παραχώρηση σχολικών γυμναστηρίων και αιθουσών δεν είναι ελάσσον ζήτημα, ειδικά μετά από εγκλεισμούς λόγω της πανδημίας. Περαιτέρω θέτει και ζήτημα έλλειψης κανόνων για τη διαδικασία παραχώρησης των χώρων αυτών σε συλλόγους –κάτι που, όπως υπενθυμίζει, είχε επισημάνει από την προηγούμενη δημαρχιακή θητεία.

Οι «Πολίτες για την Ανατροπή» περιγράφουν μια πραγματικότητα: Σχολεία, μέρες και ώρες «φιλέτα» για πολλούς λόγους με τον κάθε σύλλογο να θέτει το πλαίσιο διεκδίκησης αντί να συμβαίνει το αντίθετο. Όσον αφορά τη δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ, η παράταξη αρκεί την κριτική της: «Αυτοί που ευαγγελίστηκαν τη ‘Νέα Εποχή’ αρκούνται στην αλά καρτ αντιμετώπιση και στη συνέχιση αδιαφανών διαδικασιών παραχώρησης γυμναστηρίων και σχολείων».

Για τους «Πολίτες για την Ανατροπή», θα πρέπει να ακολουθηθεί μια οργανωμένη διαδικασία από τον Δήμο, η οποία θα είναι «δίκαιη, ισόνομη και έγκαιρη» όπως αναφέρει.

Η πρόταση που καταθέτει, είναι η εξής:

-Η υποβολή κάθε χρόνο αιτήσεων σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα (π.χ. 10/8-30/8 και το πολύ δύο ακόμα φορές εν μέσω σεζόν) μόνο μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας

-Για τα σχολικά γυμναστήρια, πλήρης εφαρμογή της οδηγίας της ΓΓΑ για την παραχώρηση των χώρων των ΕΑΚ σε σωματεία (ασφαλισμένοι γυμναστές, αθλητική αναγνώριση κ.λ.π.)

-Αντικειμενική μοριοδότηση για τα σωματεία (αριθμός αθλητών, τμημάτων, συμμετοχή σε πρωταθλήματα κ.λπ.)

-Αξιολόγηση της τιμολογιακής πολιτικής των σωματείων με πριμοδότηση όσων παρέχουν δωρεάν εκμάθηση σε παιδιά ευάλωτων νοικοκυριών, ΑμεΑ κ.λπ.

Αντίστοιχες διαδικασίες μπορούν να υπάρξουν και για τους πολιτιστικούς συλλόγους που κυρίως χρησιμοποιούν τις αίθουσες των σχολείων για εκμάθηση παραδοσιακών χορών. «Μιας και υπάρχουν σύλλογοι μέλη της CIOFF, με τμήματα όλων των ηλικιών, σημαντικό αριθμό μελών, δικές τους στολές, ασφαλισμένους γυμναστές χοροδιδάσκαλους κλπ. αλλά και άλλα που δεν έχουν τίποτα από τα παραπάνω…» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Η παράταξη προσθέτει ακόμα ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε σωματεία και συλλόγους που παρέχουν υπηρεσίες άνευ αντιτίμου στους πολίτες.

«Είναι πρωτοφανές και ταυτόχρονα κρίμα να έχουμε μπει στον Νοέμβριο και να συζητάμε ακόμα αυτονόητα πράγματα. Η δημοτική αρχή με ένα δια περιφοράς δημοτικό συμβούλιο πιστεύει ότι θα ξεπεράσει την πραγματικότητα και τις ευθύνες της;» αναρωτιούνται χαρακτηριστικά οι «Πολίτες για την Ανατροπή».


* Φωτό αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back