Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διαβάστε τον κανονισμό πρασίνου

Εικόνα του άρθρου Διαβάστε τον κανονισμό πρασίνου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/07/2019, 17:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο κανονισμός Πρασίνου του Δήμου Ιωαννιτών είναι από σήμερα αναρτημένο στο ίντερνετ, σε αυτό το σύνδεσμο:  https://www.ioannina.gr/wp-content/uploads/2019/06/ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ-ΠΡΑΣΙΝΟΥ.pdf 

«Αποτελεί ένα πλαίσιο αρχών, δεσμεύσεων και πολιτικών που επιδιώκουν να προστατεύσουν και να αναδείξουν το πράσινο ως το βασικότερο περιβαλλοντικό συστατικό του δομημένου αστικού περιβάλλοντος, ως αυτούσια αξία και κοινωνικό αγαθό» τόνισε σχετικά η αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου.

Ο κανονισμός έχει συνολικά 35 άρθρα. Περιγράφουν αναλυτικά το πεδίο ισχύος του, γίνεται προσδιορισμός των αντίστοιχων εννοιών και αναφέρονται οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα σχετικά με την διαφύλαξη, συντήρηση και επέκταση των δημοτικών κοινόχρηστων χώρων πρασίνου.

Περιλαμβάνει διάφορα προβλεπόμενα πρόστιμα, που ξεκινάνε από 150 ευρώ για καταστροφή μικρού δέντρου (έως τριών ετών) και φτάνουν τα 1.000 ευρώ για δέντρα «ιδιαίτερης αξίας», με αρμόδια για την εφαρμογή, τη δημοτική αστυνομία.

Ακόμα, διευκρινίζεται ότι ο Δήμος «στηρίζει ενέργειες διαμόρφωσης χώρων πρασίνου όπως τα πράσινα δώματα, τα πράσινα μπαλκόνια, οι πράσινες όψεις, μεσοτοιχίες και ταράτσες σχεδιάζοντας και δημιουργώντας σε δημοτικές εγκαταστάσεις παρόμοιες κατασκευές συνδυάζοντας προσεγγίσεις βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και φροντίζοντας παράλληλα για την ανάπτυξη και διασπορά της σχετικής τεχνογνωσίας, με σχετικές εκστρατείες ενημέρωσης και με την πρόβλεψη μελλοντικά δημιουργίας κινήτρων εφαρμογής παρόμοιων κατασκευών, όπως διαγωνισμοί, βραβεύσεις, κ.λπ», όπως επίσης και τη δημιουργία κοινωνικών πάρκων.

Στα…επίκαιρα, λόγω καλοκαιριού, συνεχίζει να ισχύει ο κανονισμός ότι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων πρέπει να καθαρίζουν τους χώρους από ξερά χόρτα κ.λπ.

Για τις κοπές δέντρων προβλέπεται συγκεκριμένο πλαίσιο (όταν είναι ξερό, έχει υποστεί ανεπανόρθωτη φθορά και είναι επικίνδυνο για ανθρώπους κ.λπ.), ενώ προβλέπονται και οι αποζημιώσεις για ζημιές από πτώσεις δέντρων.

Τέλος, ορίζεται ότι «σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η με οποιοδήποτε τρόπο μείωση του πρασίνου στην επικράτεια του Δήμου Ιωαννιτών».

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο κανονισμός, τα Γιάννενα έχουν ποσοστό αστικού πρασίνου 4,76%, κάτω από το συνολικό μέσο όρο των υπό μελέτη περιπτώσεων, ενώ η αναλογία αστικού πρασίνου ανά κάτοικο στο Δήμο Ιωαννιτών είναι 5,80 τετραγωνικά μέτρα . 

«Στόχος του δήμου μας είναι να προσεγγίσει των  9,00 τετραγωνικά  μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο, που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι η αναλογία ελεύθερης και φυτεμένης έκτασης ανά κάτοικο που πρέπει να εξασφαλίζει μια πόλη για να είναι βιώσιμη», αναφέρει ο κανονισμός. Τα στοιχεία είναι του 2010.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back