Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ακατάλληλο κτίριο» το αρχοντικό Πυρσινέλλα

Εικόνα του άρθρου «Ακατάλληλο κτίριο» το αρχοντικό Πυρσινέλλα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/05/2023, 16:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε αναζήτηση νέας στέγης βρίσκεται το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Με απόφαση της διοίκησης αναζητάει χώρο για μετεγκατάσταση των γραφείων του, θεωρώντας το αρχοντικό Πυρσινέλλα «ακατάλληλο κτίριο».

Μεταξύ άλλων, στην απόφαση παρατίθενται προβλήματα όπως μη υδατοστεγανή οροφή, βραχυκυκλώματα στα ηλεκτρικά, χαμηλή ενεργειακή κατηγορία, ανεπαρκής μόνωση κ.α.

Σημειώνει δε ότι η ιδιότητα του κτιρίου ως διατηρητέο, περιορίζει τις πιθανές παρεμβάσεις και λύσεις.

Οπότε, εγκρίνει τη την μετεγκατάσταση των γραφείων «λόγω προβλημάτων».

Το θέμα είναι τι θα γίνει το ιστορικό κτίριο και πώς θα αξιοποιηθεί. Το ΔΗΠΕΘΙ στην απόφασή του, αναφέρει ότι θα συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την εκπόνηση μελέτης βελτίωσης του κτιρίου «και εν συνεχεία λειτουργία του χώρου με χρήση μουσείου του ΔΗΠΕΘΕ».

Προφανώς, χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες και ένα αναλυτικό σχέδιο, καθώς η αποκλειστική χρήση για θεματικό σκοπό και ειδικά μουσειακό, περιορίζει σημαντικά και τη χρήση και το συμβολισμό ενός εμβληματικού κτιρίου στο κέντρου της πόλης.

Σημειώνεται ότι πριν από 3 χρόνια, έγιναν εργασίες αποκατάστασης για την ανακατασκευή και αποκατάσταση των καμινάδων στην αρχική τους μορφή, την αποκατάσταση τμημάτων της στέγης και άλλες συντηρήσεις που απαιτούνται εξαιτίας ζημιών που προήλθαν από φθορές και την υγρασία.

Υπήρχε επίσης μελέτη για ανακατασκευή του στεγάστρου στην αυλή.

Σημειωτέον ότι είναι η δεύτερη πολιτιστική δομή των Ιωαννίνων που αλλάζει έδρα, καθώς εδώ και λίγο καιρό, οι διοικητικές υπηρεσίες του Πνευματικού Κέντρου στεγάζονται στην παλιά Εθνική Τράπεζα στην Καλούτσιανη, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο κτίριο του Πνευματικού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back