ΔΗΠΑΚ: «Είναι ακριβές οι ΜΕΘ;»

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/12/2021, 15:50

Η ΔΗΠΑΚ σχολιάζει τηλεοπτικές δηλώσεις του διευθυντή ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, σύμφωνα με τις οποίες, όπως διατυπώνονται στην ανακοίνωση, «αναπαράχθηκε για άλλη μία φορά η λογική που βλέπει την υγεία του λαού όχι με βάση την πρόοδο της ιατρικής και τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες, αλλά με τη λογική του κόστους - οφέλους για το κράτος των επιχειρηματιών».

Οι δηλώσεις έγιναν σε σχολιασμό της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα και η ΔΗΠΑΚ κατηγορεί τον διευθυντή ΜΕΘ ότι «απέδωσε την ευθύνη για την μη ύπαρξη τους διαχρονικά στην άρνηση των Ελλήνων να αυξηθεί η φορολογία. Έτσι συμπέρανε ότι αν θέλουμε νέες κλίνες ΜΕΘ θα πρέπει δεχτούμε αύξηση της φορολογίας».

Η ΔΗΠΑΚ, στη μακροσκελή της ανακοίνωση τονίζει μεταξύ άλλων, σχετικά με τη μελέτη, ότι «η ανισότητα μεταξύ νοσοκομείων ανάλογα με την γεωγραφική περιφέρεια ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής λογικής μπορεί να εκληφθεί ως κάτι φυσιολογικό» και ότι αν τελικά τα 12 εκατ. ευρώ το χρόνο για 10 κλίνες ΜΕΘ ή τα 120 εκατομμύρια το χρόνο για 100 κλίνες «είναι εξωφρενικά ακριβό, ενημερώσουμε όλους τους συναδέλφους, όπως και τον διευθυντή, ότι μόνο στον προϋπολογισμό του 2022 η αύξηση των φορολογικών εσόδων ανέρχεται στα 3,5 δις και αφορά σχεδόν αποκλειστικά μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους».

Και συμπληρώνει ότι «παρά την αύξηση της φορολογίας στον προϋπολογισμό του 2022 κατα 3,5 δις, η κρατική επιχορήγηση στα νοσοκομεία μειώνεται κατά 139 εκατομ. Μείωση, όση ακριβώς κατά τον διευθυντή, κοστίζουν οι πραγματικές, ορθά στελεχωμένες 100 κλίνες ΜΕΘ».

Η παράταξη προτείνει μεταξύ άλλων να αυξηθεί «η  φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου που έχει μειωθεί από το 45% στο 22% τα τελευταία 20 χρόνια και συμμετέχει στα φορολογικά έσοδα της χώρας κατά 5,46%», η φορολογία στους μεγαλομετόχους των επιχειρηματικών ομίλων για τα διανεμόμενα μετοχικά κέρδη τους, «που μειώθηκε επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας στο συμβολικό 5%» και των εφοπλιστών «που ενώ αποτελούν την πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο, το κράτος τους παρέχει 56 φοροαπαλλαγές και πληρώνουν, εθελοντικά, με συνταγματική πρόβλεψη την οποία ψήφισαν και διατηρούν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ».

 Ακόμα, προτείνει επίταξη ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ και τέλος, διερωτάται: «Εάν το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε για να μειωθεί η πίεση στο ΕΣΥ, πώς εξηγείται το γεγονός ότι αρχές Μαρτίου του 2021 με πλήρως εμβολιασμένο το 5% του πληθυσμού είχαμε 650 διασωληνωμένους λόγω covid και σήμερα με εμβολιασμένο το 65% έχουμε επίσης 650 διασωληνωμένους;.  

Μήπως τα στοιχεία δείχνουν ότι πλάι στο σωτήριο εμβόλιο, μόνο η εφαρμογή συνδυαστικών μέτρων με πρωταρχικό την ενίσχυση της 1ο βάθμιας φροντίδας υγείας για να μην φτάνουν στις ΜΕΘ, την επιδημιολογική επιτήρηση με αυξημένο αριθμό test, την αραίωση των μαθητικών αιθουσών και τον αποσυγχρωτισμό σε χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ αλλά και την πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, είναι ο μοναδικός τρόπος να μειώσουμε την νοσηρότητα και την θνητότητα από covid αλλά και από non covid ασθένειες;».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back