ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ποιες αλλαγές έρχονται στα δημοτικά τέλη

Εικόνα του άρθρου Ποιες αλλαγές έρχονται στα δημοτικά τέλη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/11/2019, 18:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού: Ένα πολυδιάστατο ζήτημα, με την εκάστοτε δημοτική αρχή να επικαλείται τον πιο δίκαιο προσδιορισμό τους. Η οικονομική επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών, στη σημερινή της συνεδρίαση, ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον καθορισμό των τελών για το 2020 που πρότεινε η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ (με τη σύμφωνη γνώμη της παράταξης «Ιωάννινα_2023». Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας υποστήριξε ότι τα νέα τέλη έρχονται να περιορίσουν τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στις δημοτικές ενότητες. Ωστόσο, οι προβληματισμοί δεν έλειψαν.

Σύμφωνα με την απόφαση της οικονομικής επιτροπής, επέρχεται μια μείωση κατά 10 λεπτά στα δημοτικά τέλη της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων. Σήμερα χρεώνεται 1,85 ευρώ ανά τ.μ, Με τη μείωση, ο κάτοικος της πόλης θα πληρώνει 1,75 ευρώ το τ.μ. Ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. θα γλιτώνει δηλαδή 1 ευρώ τον μήνα.

Ο Θωμάς Γιωτίτσας από την παράταξη «Ενότητα Πολιτών», ο οποίος ανέφερε ότι η παράταξη θα καταθέσει εναλλακτική πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, εκτίμησε ότι «η μείωση των 10 λεπτών για την πόλη των Ιωαννίνων δεν έχει καμία απόδοση στην τσέπη των πολιτών», ενώ επιπλέον «το ταμείο του Δήμου θα χάσει 330.000 ευρώ». Πρόσθεσε δε ότι πραγματική μείωση για τους κατοίκους της πόλης θα μπορούσε να υπάρχει μόνο με το όφελος που θα έφερνε το έργο της αντικατάστασης των λαμπτήρων με LED. Στην ίδια κατεύθυνση, ήταν και η τοποθέτησή του για τη μείωση μόλις 10 λεπτών στις επιχειρήσεις του Σταυρακίου, των Μαρμάρων και του Νεοχωρόπουλου.

Για μια «μη ουσιαστική μείωση για την πόλη των Ιωαννίνων» έκανε λόγο και ο Βασίλης Κοσμάς από την παράταξη «Ιωάννινα_2023».

Όσον αφορά τις άλλες Δημοτικές Ενότητες, η δημοτική αρχή προχωρά σε μια εξομάλυνση των διαφοροποιήσεων από Δημοτική Ενότητα σε Δημοτική Ενότητα, με την Δημοτική Ενότητα Μπιζανίου να είναι αυτή που ακριβαίνει περισσότερο. Βέβαια ήταν η Δημοτική Ενότητα που είχε τα μικρότερα δημοτικά τέλη (τόσο στις οικίες όσο και στις επιχειρήσεις). «Προχωράμε σε αυξήσεις στο Μπιζάνι, γιατί υπάρχει σήμερα μια μεγάλη δαιφοροιποίηση» είπε ο κ. Βάββας.

Για τις οικίες, σήμερα ισχύει  0,54 ευρώ ανά τ.μ. και πάει το 2020 σε 0,65 ευρώ ανά τ.μ. για την Πεδινή και 0,55 ευρώ ανά τ.μ. για τις υπόλοιπες κοινότητες. Για τις επιχειρήσεις, από 0,95 ευρώ το τ.μ. πάει 1,40 τ.μ.

Η μεγάλη αυτή αύξηση για τις επιχειρήσεις της Δημοτικής Ενότητας Μπιζανίου προκάλεσε τη διαφωνία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με τη δημοτική αρχή να επικαλείται τις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ιδίως πέριξ της εθνικής οδού. Μετά τις ενστάσεις του κ. Γιωτίτσα και του κ. Κοσμά, ο κ. Βάββας δεσμεύτηκε ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα προκειμένου να μην επιβαρυνθούν μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κοινότητες.

Γενικά, η δημοτική αρχή επιχειρεί να φέρει σε μια ισορροπία τα τέλη στις Δημοτικές Ενότητες πλην Ιωαννίνων (για τη Δημοτική Ενότητα Ιωαννίνων, ο κ. Βάββας ανέφερε ότι «η πολιτική μας βούληση είναι να υπάρξει μια μείωση τα επόμενα χρόνια»). Διαχωρίζει δε τις «πρωτεύουσες» των Δημοτικών Ενοτήτων από τα χωριά, ορίζοντας διαφορετικούς συντελεστές. Ο Κατσικάς θα «δει» το 2020 μια μείωση κατά 10 λεπτά, το Πέραμα (ο οικισμός) μια αύξηση 5 λεπτών, το Νησί μια αύξηση 6 λεπτών και η Ανατολή θα παραμείνει στα ίδια: στο 0,75 λεπτά το τ.μ.

Για τα πτηνοτροφεία, η δημοτική αρχή προχωρά τελικά… σε μείωση κι όχι σε αύξηση όπως διαφαινόταν τις προηγούμενες μέρες, επικαλούμενη μια «εκ παραδρομής» λάθος αναφορά… 

Για τα πτηνοτροφεία, ποιμνιοστάσια κ.λπ., προβλέπεται λοιπόν ενιαίος συντελεστής: 0,2 ευρώ το τ.μ. με τη χρέωση να γίνεται στο 50% των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων μιας εγκατάστασης. Σήμερα, υπάρχει διαφορετικός συντελεστής για κάθε Δημοτική Ενότητα, με τα πτηνοτροφεία να χρεώνονται στο 10% (στην Παμβώτιδα) ή στο 15% (στο Μπιζάνι και στην Ανατολή) της συνολικής τους επιφάνειας με συντελεστές από 0,7 έως 3,8. Ο κ. Βάββας ανέφερε ότι η μείωση που επέρχεται, «είναι από 97%έως 33%». Το 33% της μείωσης αφορά πτηνοτροφεία στην περιοχή της Παμβώτιδας, όπου είναι εγκατεστημένα τα περισσότερα. «Προσπαθούμε να δώσουμε και ένα κίνητρο για να δηλωθούν τα πραγματικά τ.μ. των πτηνοτροφείων» τόνισε.

Το θέμα των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για το 2020 θα συζητηθεί την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων.

Τα νέα δημοτικά τέλη για το 2020 (όπως αποφασίστηκαν από την οικονομική επιτροπή του Δήμου)

Για οικίες

Δημοτική Ενότητα ευρώ/τ.μ.

Ιωάννινα 1,75 

Μάρμαρα 1,35

Σταυράκι 1,35

Νεοχωρόπουλο 1,35

Ανατολής 0,75

Ανατολή (Μπάφρα) 0,38

Μπιζανίου (Πεδινής) 0,65

Μπιζανίου (λοιπές κοινότητες) 0,55

Νήσου 0,65

Παμβώτιδας (Κατσικά) 0,90

Παμβώτιδας (Ανατολική-Κράψη) 0,41

Παμβώτιδας (Κράψη) 0,41

Παμβώτιδας (Κουτσελιό και λοιπές τοπικές κοινότητες) 0,75

Περάματος 0,75 

Περάματος (λοιπές κοινότητες) 0,70

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back