Την έντονη αντίδραση της δημοτικής αρχής Ζίτσας προκαλεί το (γνωμοδοτικό) «ναι» που είπε κατά πλειοψηφία η επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, με πρόεδρο τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γοργόλη, για την εγκατάσταση μιας μονάδας παραγωγής βιοαερίου από αγροτο-κτηνοτροφικά απόβλητα και ενός σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας-θερμότητας με καύση βιοαερίου στο Νεοχώρι.
Του «ναι» της επιτροπής περιβάλλοντος, είχε προηγηθεί το ομόφωνο «όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας για τις δύο επενδύσεις,
«Θεωρούμε πως για ακόμη μία φορά η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου αντιμετωπίζει τον Δήμο Ζίτσας λες και είναι τμήμα του δυτικού λεκανοπέδιου Αττικής (σ.σ. το δυτικό τμήμα του λεκανοπεδίου είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένο). Αποφασίζει, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της ούτε τα θεσμικά όργανα και τους κατοίκους του Δήμου Ζίτσας και πολύ δε περισσότερο ούτε τις αιτιολογημένες ενστάσεις και απόψεις των υπηρεσιών του Δήμου» τονίζει η δημοτική αρχή του Μιχάλη Πλιάκου.
Μάλιστα, η δημοτική αρχή καλεί τους περιφερειακούς συμβούλους που υπερψήφισαν, να διαβάσουν καταρχάς τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρίας που θέλει να κατασκευάσει τη μονάδα παραγωγής βιοαερίου.
Στη μελέτη, όπως σημειώνεται, γίνεται αναφορά για προέλευση του 40% των εισερχόμενων αποβλήτων από γειτονική μονάδα πάχυνσης μοσχαριών εταιρίας. «Αφού λοιπόν ενημερωθούν, ας έρθουν να μας υποδείξουν πού βρίσκεται και λειτουργεί η συγκεκριμένη μονάδα εκτροφής. Εκτός αν και αυτή βρίσκεται, όπως και τα Σχέδια Διαχείρισης Βοσκοτόπων, μόνο στη φαντασία τους», υπογραμμίζει με καυστικό τρόπο η δημοτική αρχή Πλιάκου, εννοώντας επί της ουσίας ότι η επικαλούμενη μονάδα εκτροφής δεν υφίσταται (ενδιαφέρον έχει βέβαια και η αναφορά στα σχέδια διαχείρισης βοσκοτόπων που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει καθυστερήσει πολύ).
Τη μονάδα παραγωγής βιοαερίου θέλει να κατασκευάσει η εταιρία «Βιολιπάσματα Ηπείρου», ενώ τον σταθμό συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας-θερμότητας η εταιρία «Υπεραγορά Παπαμάνος». Όπως προκύπτει από τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας, το βιοαέριο θα πωλείται στον σταθμό συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας-θερμότητας.
Το ζήτημα όμως για τον Δήμο Ζίτσας είναι από πού θα προέρχονται τα απόβλητα, τα οποία υπολογίζονται σε 48.000 τόνους ετησίως. Το Δημοτικό Συμβούλιο «δεν μπορεί να δεχτεί την ίδρυση και λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας, καθώς δεν τεκμηριώνεται επαρκώς ότι καθίσταται η προμήθεια πρώτων υλών από εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 30 χλμ από τη μονάδα».