ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δήμος Ιωαννιτών: «Συμμαχία» για πολιτική προστασία ενόψει δύσκολων καιρών

Εικόνα του άρθρου Δήμος Ιωαννιτών: «Συμμαχία» για πολιτική προστασία ενόψει δύσκολων καιρών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/05/2024, 20:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Δήμος Ιωαννιτών επικαιροποιεί το σχέδιο πολιτικής προστασίας, τον τρόπο δηλαδή με τον οποίο θα αντιμετωπίσει και θα διαχειριστεί μια ενδεχόμενη καταστροφή.

Για τον λόγο αυτό θα συμπράξει προγραμματικά με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μια σύμβαση κόστους 60.000 ευρώ που, σύμφωνα με όσα προβλέπει, θα αναμορφώσει τον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών στον Δήμο Ιωαννιτών.

Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας τόνισε ότι «πιστοί στις προεκλογικές εξαγγελίες θέτουμε ψηλά στην ατζέντα τα θέματα πολιτικής προστασίας» και ότι συγκροτείται αυτοτελές τμήμα Πολιτικής Προστασίας.

Συμπλήρωσε δε ότι υπήρχαν τα σχέδια από την προηγούμενη δημοτική αρχή, όχι όμως προσαρμοσμένα «στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δήμου μας».

Αυτή την προσαρμογή θα κάνει η ερευνητική-επιστημονική ομάδα με την οποία θα συμπράξει ο Δήμος, υπό την επιστημονική εποπτεία του κ. Λέκκα.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ ήταν παρών και μίλησε στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου.

Παρουσίασε παραδείγματα από άλλες πόλεις και τόνισε επανειλημμένα ότι θα εφαρμοστούν και στα Γιάννενα, αφού αντληθούν δεδομένα κ.λπ.

Είπε ωστόσο ότι υπάρχουν μερικοί βασικοί κίνδυνοι: Η σεισμικότητα στην περιοχή παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ακόμα και αν δεν είναι τόσο υψηλή.

Επίσης, υπάρχουν ιδιόμορφα και έντονα κατολισθητικά φαινόμενα, υπάρχει η απειλή των δασικών πυρκαγιών και τα «ακραία και έντονα» καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι η πόλη θα πρέπει να χωριστεί σε τομείς διαχείρισης έκτακτων αναγκών με σημεία αναφοράς για πολίτες (διαμονή, βοήθεια κ.λπ.), παραθέτοντας παραδείγματα από άλλες πόλεις, όπως η Ρόδος.

«Χρειάζεται συντονιστικό κέντρο, αυτοτελές γραφείο με εξοπλισμό» είπε επίσης ο κ. Λέκκας, ο οποίος υπογράμμισε ότι όταν τα πράγματα πηγαίνουν στην επέμβαση, «τα πράγματα για τους ΟΤΑ είναι πολύ δύσκολα».

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ είπε ότι πολύ συχνά είναι μάρτυρας υπεράσπισης Δήμων (είναι επίσης σε επιτροπή της ΚΕΔΕ για την Πολιτική Προστασία), καθώς οι ΟΤΑ είναι αυτοί που δέχονται τις περισσότερες καταγγελίες κ.λπ.

«Υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης, υπάρχει έλλειψη εμπειρίας» παραδέχθηκε και τόνισε ότι υπάρχει και πρόταση προς την ΚΕΔΕ για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα παρεμβαίνει, στις περιπτώσεις μικρών Δήμων.

Η προγραμματική σύμβαση έχει δωδεκάμηνο ορίζοντα εφαρμογής. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Λέκκας, η συνεργασία με τον Δήμο (και τους υπόλοιπους Δήμους) δεν σταματάει.

Μιλώντας για τα σχολεία και τις άδειες (που αρκετά εξ αυτών δεν έχουν), ο κ. Λέκκας είπε ότι «καλούμαστε να διορθώσουμε παθογένειες του παρελθόντος», φέρνοντας παράδειγμα τα κτίρια του ΕΚΠΑ, που σε μεγάλη επιφάνειά τους, δεν έχουν οικοδομικές άδειες.

Ειδικά για τα σχολεία, ο κ. Λέκκας προϊδέασε ότι κάποια, δεν θα περάσουν τον πρωτοβάθμιο έλεγχο γιατί δεν θα πληρούν τις προδιαγραφές και στον δευτεροβάθμιο, θα κριθεί εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια.

Εκτίμησε πάντως ότι περίπου 2.000 κτίρια σε όλη την Ελλάδα δεν θα «περάσουν» τους ελέγχους. Από εκεί όμως, θα προκύψουν και οι ανάγκες, οι οποίες θα μπούνε σε προτεραιότητα.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3