ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δήμος Ιωαννιτών: Πρώτα βήματα προς την ενεργειακή αυτονομία

Εικόνα του άρθρου Δήμος Ιωαννιτών: Πρώτα βήματα προς την ενεργειακή αυτονομία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/06/2024, 15:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ένα πρώτο βήμα στο μακρύ μονοπάτι προς την ενεργειακή αυτονομία, έκανε ο Δήμος Ιωαννιτών, συνάπτοντας συμφωνία συνεργασίας με την οργάνωση Electra Energy και μέσω αυτής, μπαίνοντας στον «κόσμο» των ενεργειακών κοινοτήτων.

Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, υπέγραψε τη δήλωση συμμετοχής του Δήμου Ιωαννιτών στο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πιστοποίησης Κοινοτικής Ενέργειας για Δήμους, που υλοποιείται και παρέχεται δωρεάν στο πλαίσιο του έργου LifeLOOP.

Η πιστοποίηση θα βάλει τον Δήμο Ιωαννιτών στην αυτοδιοικητική ομάδα που προωθεί τις βιώσιμες ενεργειακές πρακτικές και την πράσινη ανάπτυξη στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ αναμένεται να συμβάλλει και στην επίτευξη του στόχου για τις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις».

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν στελέχη του Δήμου: Η αντιδήμαρχος Σοφία Μαρκούλα και η προϊστάμενη της διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Ρόη Ζηκίδου, θα παρακολουθήσουν το ειδικά σχεδιασμένο για Δήμους εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Community Energy Espresso Training».

Το εκπαιδευτικό σκέλος του προγράμματος θα επικεντρωθεί στη δημιουργία και διαχείριση κοινοτικών έργων και ενεργειακών κοινοτήτων, στην ανάπτυξη συνεργειών με συναφή εγχειρήματα, στις δημόσιες συμβάσεις καθώς και σε ζητήματα διμερών συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Δήμος θα μπορέσει στη συνέχεια να αξιοποιήσει και τα υπόλοιπα εργαλεία του προγράμματος, για δικτύωση, συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πόρων στον τομέα της ενέργειας.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος, σε συνεργασία με την Ενεργειακή Κοινότητα Κοινέργεια, επέλεξε ένα ενεργειακά ευάλωτο νοικοκυριό -βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων-, για να λαμβάνει δωρεάν και καθαρή ενέργεια για τα επόμενα χρόνια.

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Συν-Ενέργεια, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Μιλώντας για τις δύο αυτές εξελίξεις, ο κ. Μπέγκας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο Δήμος Ιωαννιτών θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην εκπαίδευση των δημοτικών στελεχών σχετικά με την ενεργειακή ένδεια, την παροχή δωρεάν συμβουλευτικής σε ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά και τελικά στη δημιουργία του 1ου Γραφείου Καταπολέμησης της Ενεργειακής Ένδειας στην Ήπειρο. Για να είναι η ενεργειακή μετάβαση του Δήμου μας πραγματικά δίκαιη, κανένας και καμία δεν πρέπει να μείνει πίσω».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back