Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δήμος-εργαζόμενοι «στα μαχαίρια» για τους συμβασιούχους

Εικόνα του άρθρου Δήμος-εργαζόμενοι «στα μαχαίρια» για τους συμβασιούχους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/04/2018, 17:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα «μεθεόρτια» της υπόθεσης των συμβασιούχων στην καθαριότητα έχουν φέρει σε «αντίπαλα στρατόπεδα» τον Δήμο Ιωαννιτών και το σύλλογο εργαζόμενων. Η αιτία είναι τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει η ΠΟΕ ΟΤΑ για να παραμείνουν στη δουλειά τους οι συμβασιούχοι, οι οποίοι, όπως σημειώνει ο σύλλογος εργαζόμενων, έχουν μείνει κατά 90% εκτός προσωρινών πινάκων ΑΣΕΠ για το διαγωνισμό για τις μόνιμες προσλήψεις. Ο Δήμος, σημειωτέον, ρίχνει την ευθύνη στον τρόπο μοριοδότησης του αρμόδιου υπουργείου, κάτι που εν πολλοίς έχει βάση και όχι μόνο για τους συμβασιούχους της καθαριότητας.

Πέραν τούτου, ο Δήμος παρέστη με δικηγόρους στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας να αρθούν. Ο σύλλογος με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη δημοτική αρχή, παραπέμποντας στη συνάντηση που είχε στις 2 Απριλίου με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ ΟΤΑ. «Ζητήθηκε από τον δήμαρχο να μην αντιδικήσει στα ασφαλιστικά μέτρα για προσωρινή διαταγή παραμονής στη δουλειά που θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι, όπως γίνεται πανελλαδικά και υπάρχουν θετικές αποφάσεις δικαστηρίων» αναφέρει ο σύλλογος. Αιτιολογεί τη θέση του λέγοντας ότι «το προσωπικό αυτό είναι έμπειρο και αναγκαίο, λόγω και των εορτών του Πάσχα που οι ανάγκες σε προσωπικό είναι αυξημένες, να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους με προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου».

Σημειώνει ότι «ενώ ο δήμαρχος εκεί συμφώνησε ότι δεν θα αντιδικήσει, συμφώνησε όπως φάνηκε με το σκεπτικό μας, στις 4 Απριλίου εμφανίστηκαν στο δικαστήριο οι δύο δικηγόροι του Δήμου, με σαφή εντολή να πέσουν τα ασφαλιστικά μέτρα και να απολυθούν οι εργαζόμενοι». Ο σύλλογος καταγγέλλει το δήμαρχο για «αντεργατική στάση» και «αθέτηση των λόγων του».

Η δημοτική αρχή, απαντώντας, διευκρινίζει ότι ναι μεν συμφωνεί με τη λογική της ΠΟΕ ΟΤΑ για την πριμοδότηση των συμβασιούχων στο διαγωνισμό για τις μόνιμες προσλήψεις και ότι στη συνάντηση της 2ας Απριλίου συμφώνησε να «διερευνήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα η οποία μπορεί να δώσει λύση». Πρότεινε επίσης, ως άμεσο μέτρο στήριξης όσων συμβασιούχων έμειναν εκτός διαγωνισμού, την κατά προτεραιότητα πρόσληψή τους στις συμβάσεις δίμηνης διάρκειας που έχει ήδη προκηρύξει ο Δήμος. Διευκρινίζει ωστόσο ότι «ουδέποτε συναίνεσε να μην αντιδικήσει στα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει οι συμβασιούχοι». Απαντάει στο ίδιο πνεύμα, στο σύλλογο εργαζόμενων, λέγοντας ότι «κάποιοι ενδιαφέρονται μόνο για δηλώσεις εντυπωσιασμού, επιδιώκοντας μόνο την ατομική, συνδικαλιστική τους επιβίωση και όχι για ειλικρινείς συμμάχους» και καταλήγει αναφέροντας ότι «πρακτικές λαϊκισμού που οδήγησαν στην ομηρία συμβασιούχους και οι οποίες εφαρμόστηκαν στο παρελθόν στο Δήμο Ιωαννιτών, δεν πρόκειται να επαναληφθούν σε καμία περίπτωση».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back