ΗΠΕΙΡΟΣ

Δήμος Αρταίων: Χρειάζονται 2 εκατ. ευρώ

Εικόνα του άρθρου Δήμος Αρταίων: Χρειάζονται 2 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/03/2022, 14:44
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το ζήτημα της ενδεχόμενης αξιοποίησης του κτιρίου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας (ΕΑΣΑΦ) για τη στέγαση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών προσπαθεί να κλείσει ο Δήμος Αρταίων.

Το προηγούμενο διάστημα άνοιξε η συζήτηση για τη μεταστέγαση σε κατάλληλο κτίριο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (η οποία συνοδεύτηκε από διάφορες φημολογίες) με την Περιφέρεια Ηπείρου να ανακοινώνει ότι η ίδια είχε εκφράσει τη βούλησή της στον Δήμο Αρταίων να χρηματοδοτήσει εν μέρει την ανακατασκευή του κτιρίου του ΕΑΣΑΦ. Ο Δήμος Αρταίων απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει γιατί το κτίριο δεν του ανήκει, παραπέμποντας επί της ουσίας την όλη υπόθεση της εξεύρεσης κατάλληλου κτιρίου για το Τμήμα Μουσικών Σπουδών στον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Διαβάστε: Περιφέρεια Ηπείρου-Δήμος Αρταίων: Παραφωνίες

Με σημερινή ανακοίνωσή του, ο Δήμος Αρταίων έρχεται να εξηγήσει όλο το καθεστώς που υπάρχει γύρω από το κτίριο της ΕΑΣΑΦ αλλά και να υπογραμμίσει ότι σύμφωνα με την πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης επέκτασης του οικισμού της Ελεούσας ο συγκεκριμένος χώρος της Ε.Α.Σ.Α.Φ απαλλοτριώνεται για πολιτιστική-τουριστική  χρήση. «Ούτε για εκπαιδευτική, ούτε για οικονομική, ούτε για άλλη χρήση. Και αυτά ορίστηκαν το 2005» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο Δήμος Αρταίων αναφέρει ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και στην προσπάθειά του να αυξήσει τη δημοτική περιουσία για τη δημιουργία επιπρόσθετων υποδομών, κατέθεσε το 2019 αίτηση στο Μονομελές Εφετείο Ιωαννίνων, προκειμένου το δικαστήριο ως αρμόδιο να καθορίσει προσωρινή τιμή μονάδας αποζημίωσης για απαλλοτρίωση.

Η υπόθεση αυτή, μετά από αναβολές, συζητήθηκε τον Νοέμβριο του 2019. Σύμφωνα με την απόφαση, όπως σημειώνει, για να γίνει η απαλλοτρίωση και να «περάσουν» τα κτήρια της Ε.Α.Σ.Α.Φ. στην κυριότητα του Δήμου, ο Δήμος θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση για ολόκληρη την πράξη (κτήρια, δρόμοι, πλατείες κ.ά.) ποσό το οποίο ανέρχεται στα δύο εκατομμύρια ευρώ.

«Ωστόσο, και παρά το ιλιγγιώδες αυτό τίμημα που καλείται ο Δήμος να υποβάλλει για να αποκτήσει τα παραπάνω κτίρια, ο Δήμος έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να βρει τα χρήματα αυτά, πράγμα όμως αδύνατον να εξασφαλιστούν από δημοτικούς πόρους. Ένα ενδεχόμενο που καλείται να εξετάσει το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι ο δανεισμός μιας και τέτοιες δαπάνες δεν είναι επιλέξιμες στα χρηματοδοτικά προγράμματα» προσθέτει.

Ο Δήμος Αρταίων καταλήγει λέγοντας: «Το όραμα της δημοτικής αρχής είναι η επέκταση του σχεδίου προς την Ελεούσα, κάτι το οποίο θα βοηθήσει αναπτυξιακά και οικιστικά την πόλη της Άρτας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back