Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Δήμος Αρταίων: Κατά του κλεισίματος του Θεάτρου

Εικόνα του άρθρου Δήμος Αρταίων: Κατά του κλεισίματος του Θεάτρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/09/2019, 13:02
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το κλείσιμο του θεάτρου εντός του Κάστρου της Άρτας, μετά από απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων η οποία θέλει να προχωρήσει στην αποκατάσταση και αναστήλωση της εσωτερικής ακρόπολης, προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις, δεδομένου ότι ο χώρος αυτός αποτελεί για τους Αρτινούς βασικό πολιτιστικό τόπο εδώ και τρεις δεκαετίες. Το δημοτικό συμβούλιο της Άρτας, σε συνεδρίασή του την Πέμπτη, πήρε ομόφωνη απόφαση κατά της παύσης λειτουργίας του θεάτρου. 

Στη συνεδρίαση αυτή, έγιναν γνωστές τα πώς και τα γιατί της απόφασης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας. Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο που στάλθηκε στον Δήμο Αρταίων, η Εφορεία πρόκειται να ξεκινήσει εργασίες για την αποκατάσταση, συντήρηση και αναστήλωση της εσωτερικής ακρόπολης του Κάστρου, με χρηματοδότηση ύψους 976.000 ευρώ από το διακρατικό πρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Ιταλία, οι οποίες θα διαρκέσουν δύο χρόνια. Ο Δήμος Αρταίων, στην ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί για το εν λόγω έργο η προμελέτη του οποίου, όπως επισημαίνει, «εγκρίθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση». 

Για την υλοποίηση του έργου, λοιπόν, απαιτείται η απομάκρυνση των κερκίδων. Ωστόσο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας αναφέρει ότι οι κερκίδες μπορούν να στηθούν στο βόρειο τμήμα του Κάστρου, στον χώρο όπου υπήρχαν γήπεδα τένις κατά την εποχή λειτουργία του πρώην Ξενία. «Η θέση αυτή, εκτός από ασφάλεια στο κοινό, παρέχει και κοντινό χώρο στάθμευσης, καθώς το κοινό θα μπορεί να εισέρχεται στο Κάστρο από την πρόσφατα αναστηλωμένη βόρεια πύλη, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το δημοτικό χώρο πάρκινγκ» τονίζει.

Τι μέλλει γενέσθαι όταν ολοκληρωθεί το έργο της αναστήλωσης; «Ο χώρος της εσωτερικής ακρόπολης θα αποδοθεί και πάλι στο κοινό, έχοντας αποκτήσει νέα δυναμική και νέες δυνατότητες. Εάν ο Δήμος Αρταίων αποφασίσει να αιτηθεί την εκ νέου τοποθέτηση κερκίδων στην αυτή θέση, θα πρέπει να υποβάλλει σχετικό αίτημα, συνοδευόμενο από την αντίστοιχη μελέτη και το ζήτημα θα εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού» επισημαίνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας.

Το δημοτικό συμβούλιο Άρτας δεν το ικανοποιεί όμως η λύση που προτείνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων. Γι’ αυτό και εκφράζει την αντίθεσή του στο κλείσιμο του Θεάτρου, ζητώντας παράλληλα να γίνει και ένα ακόμη θέατρο στον χώρο των πρώην γηπέδων του τένις «έτσι ώστε το Κάστρο να είναι ένας πολυχώρος πολιτισμού και πάντα ανοιχτός και επισκέψιμος για το κοινό».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back