Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

Εικόνα του άρθρου Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/01/2019, 22:28
ΚΟΣΜΟΣ

Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά η Βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στη συνεδρίαση αυτή της Βουλής βρέθηκαν 81 βουλευτές, ενώ οι 39 βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE απείχαν από αυτήν.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Ο Ζόραν Ζάεφ, έπεισε τους βουλευτές και την ηγεσία του BESA ώστε να μην περιληφθούν στις συνταγματικές τροποποιήσεις τα αιτήματα για την υπηκοότητα και να αποτελέσουν αντικείμενο νομοθετήματος στην συνέχεια.

Αυτή η εξέλιξη ικανοποίησε και την πλευρά των 8 ανεξαρτήτων βουλευτών καθώς απειλούσαν να αποσύρουν την στήριξή τους στην συνταγματική μεταρρύθμιση.

Των δύο συμφωνιών ακολούθησαν δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης μία για την συμφωνία με το BESA και μία για την συμφωνία με τους 8 πρώην βουλευτές του VMRO.

Τα Σκόπια επισημαίνουν ότι πλέον το δικό τους κομμάτι στην Συμφωνία των Πρεσπών έχει ολοκληρωθεί και πως απομένει η Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.


Συγχαρητήρια Αλέξη Τσίπρα

Σε επικοινωνία του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνεχάρη τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ για την «επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Euronews

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back