Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Δημιούργησαν ανθρώπινα ωάρια στο εργαστήριο

Εικόνα του άρθρου Δημιούργησαν ανθρώπινα ωάρια στο εργαστήριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2018, 13:00
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Πλήρως ανεπτυγμένα ανθρώπινα ωάρια, δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στο εργαστήριο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για βελτιωμένες θεραπείες γονιμότητας.

Βρετανοί ερευνητές πήραν από ιστό ωοθήκης ωοκύτταρα στο πιο πρώιμο στάδιο της ανάπτυξής τους. Στη συνέχεια, τα καλλιέργησαν περαιτέρω στο εργαστήριο, ώστε να είναι ώριμα για γονιμοποίηση.

Με τον τρόπο αυτό, μεταξύ άλλων, μπορεί να διασφαλισθεί έγκαιρα στο μέλλον η γονιμότητα κοριτσιών με καρκίνο, τα οποία αργότερα θα υποβληθούν σε δυνητικά επιβλαβείς θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία, που μπορεί να έχουν συνέπειες για τη γονιμότητά τους. 

Τα ανώριμα ωάρια θα είναι δυνατό, αφού συλλεχθούν από τη νεαρή ασθενή, να ωριμάσουν στο εργαστήριο και να αποθηκευθούν για μελλοντική χρήση, ώστε αυτή να μπορέσει να αποκτήσει παιδί.

Συνήθως σήμερα, σε αυτές τις περιπτώσεις, αφαιρείται ένα τμήμα της ωοθήκης από τις καρκινοπαθείς και επανεμφυτεύεται αργότερα μετά τη χημειοθεραπεία, αλλά υπάρχει κίνδυνος αυτή η διαδικασία να πυροδοτήσει εκ νέου καρκίνο.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγήτρια της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργουδρ, Έβελιν Τέλφερ, δήλωσε ότι η ομάδα της εργάζεται τώρα για βελτιώσει περαιτέρω την όλη διαδικασία στο εργαστήριο, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο τα ανθρώπινα εργαστηριακά ωάρια μπορούν να γονιμοποιηθούν.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

color="#0000FF" size="3" face="Courier New Greek">https://academic.oup.com/molehr/advance-article/doi/10.1093/molehr/gay002/4829657

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back