ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δημαρχείο… ως έχει

Εικόνα του άρθρου Δημαρχείο… ως έχει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/06/2019, 23:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αυτή την περίοδο, το κτίριο του Κεντρικού Δημαρχείου, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης από το 1979, θα έπρεπε να είχε καλύτερη εικόνα. Το έργο επισκευής του κτιρίου, όμως, το οποίο είχε προγραμματιστεί να υλοποιηθεί, δεν υλοποιείται.  

«Από την υπογραφή της σύμβασης μέχρι σήμερα, όσον αφορά το φυσικό αντικείμενο, δεν έχει γίνει καμία εργασία» αναφέρουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών στην εισήγησή τους που έφτασε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο. Το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων αποφάσισε να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στην ανάδοχη εταιρία, εγκρίνοντας μία παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου. Σημειωτέον ότι η υπογραφή της σύμβασης έγινε τον Αύγουστο του 2018, ενώ το κόστος της σύμβασης ήταν σχεδόν 40.000 ευρώ. Η ανάδοχος εταιρία τοποθέτησε, κάποια στιγμή, σκαλωσιές, οι οποίες απομακρύνθηκαν χωρίς να γίνει κάποια εργασία. Κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Λιόντος δεν μπόρεσε να δώσει κάποια εξήγηση για τη μη υλοποίηση του έργου από τον εργολάβο.

Σύμφωνα με τη μελέτη των Τεχνικών Υπηρεσιών, οι εργασίες που προβλέπονταν, ήταν αφαίρεση των σαθρών εξωτερικών επιχρισμάτων και ανακατασκευή τους, χρωματισμός των εξωτερικών τοίχων, συντήρηση και χρωματισμός των κουφωμάτων, επισκευή των τουαλετών και την αντικατάσταση των ειδών υγιεινής,  μόνωσης υγρασίας-ήχου και θερμότητας.

Το κτίριο του Δημαρχείου χτίστηκε τα χρόνια 1931-34, για να στεγάσει την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του κτιρίου, με νεοβυζαντινά στοιχεία, αποδίδεται από άλλους στον Αριστοτέλη Ζάχο και από άλλους στον Νικόλαο Ζουμπουλίδη, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της Τεχνικής Υπηρεσίας της Εθνικής Τράπεζας. Η τράπεζα παρέμεινε σε αυτό το κτίριο μέχρι το 1960. Στη συνέχεια, παραχώρησε το ισόγειο του κτιρίου για τη στέγαση της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, ενώ ο πρώτος όροφος διατέθηκε στους βασιλείς, όπου έμεναν όταν επισκέπτονταν τα Γιάννενα. Τη δεκαετία του '70, ο όροφος παραχωρήθηκε στον δήμο Ιωαννιτών. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄80, αποχώρησε και η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, και όλο το κτίριο έγινε το σημερινό Δημαρχείο της πόλης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back