Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 20-10-2020, 20:51
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Με στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου συναντήθηκε η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου και ο πρόεδρός του, Νίκος Έξαρχος, όχι χωρίς ένταση. Θέμα της συνάντησης ήταν τα μέτρα προστασίας σε εργασιακούς χώρους και ειδικότερα, σε βιομηχανίες τροφίμων της περιοχής.

Όπως αναφέρει το Εργατικό Κέντρο στην ανακοίνωσή του, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, προσπάθησε να εμποδίσει τη συνάντηση «καταφερόμενος με ύβρεις ενάντια στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου».

Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, εξασφαλίστηκε δέσμευση για «άμεση διενέργεια μαζικών διαγνωστικών τεστ στο σύνολο των εργαζομένων από εξουσιοδοτημένο υγειονομικό κλιμάκιο συμβεβλημένο με την Περιφέρεια», μετά τις καταγγελίες.          

Τελικά η συνάντηση έγινε, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του ΕΚΙ.

«Αποτυπώθηκε με τραγικό τρόπο η ανυπαρξία ουσιαστικών ελέγχων από πλευράς Περιφέρειας Ηπείρου αφού εξουσιοδοτημένη δημόσια αρχή για την άσκηση αυτών, είναι η Κτηνιατρική Διεύθυνσης της Περιφέρειας, υπηρεσία αρμόδια για την πιστοποίηση της ποιότητας τροφίμων και όχι  της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.  Η όποια παρέμβαση των κτηνιάτρων εξαντλείται στην συμβουλευτική για την χρήση ατομικών μέσων προστασίας και τήρησης εύλογων αποστάσεων, οπού αυτές είναι ικανές να τηρηθούν λόγο των ‘περιορισμών’ που θέτει η παραγωγική διαδικασία» αναφέρει το ΕΚΙ.

Κατηγορεί επίσης για «ασυλία της εργοδοσίας» και αναφέρει ότι απουσιάζουν πολλοί εργαζόμενοι από τη δουλειά και επικαλείται φήμες για διασπορά κρουσμάτων, χωρίς να αναφέρει ωστόσο κάποια πηγή.

«Εύλογος αριθμός εργατών σε συγκεκριμένα τμήματα της παραγωγής δεν λαμβάνουν ούτε ρεπό εδώ και δεκαπέντε μέρες με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται εξαντλητικές συνθήκες εργασιας.  Παράλληλα είμαστε αποδέκτες καταγγελιών για απαίτηση της εργοδοσίας είτε να μην αποκαλύπτονται πιθανά κρούσματα είτε σε ενδεχόμενη διενέργεια διαγνωστικού τεστ να δίνονται στοιχεία συγγενικών προσώπων ώστε να μην στοχοποιείται η επιχείρηση» τονίζει η διοίκηση του ΕΚΙ.

Σύμφωνα με το ΕΚΙ και την ενημέρωση που έχει από την Επιθεώρηση Εργασίας, «από τα μέσα Μαρτίου και μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί μόλις 135 έλεγχοι σε επιχειρήσεις του νομού με αντικείμενο την παροχή συμβουλών, υποδείξεων και παροτρύνσεων για την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων αφού η αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν αποτελεί αντικείμενο του Σώματος Επιθεώρησης της Εργασίας. Ενώ έχουν καταρτιστεί αναλυτικές οδηγίες για καταστήματα εστίασης και εμπορίου δεν υπάρχει αντίστοιχη μέριμνα για την βιομηχανία» αναφέρει.

   Τι ζητάει το Εργατικό Κέντρο:

  • Δωρεάν περιοδικά μαζικά διαγνωστικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος διενέργεια διαγνωστικού τεστ για όλα τα μέλη τις οικογένειας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του εργαζομένου.
  • Δωρεάν τεστ σε ανέργους και τις οικογένειές τους, σε παιδιά παιδικών σταθμών και σχολείων, με ευθύνη των αρμόδιων αρχών.
  • Ουσιαστική προφύλαξη ευπαθών ομάδων, με άδειες ειδικού σκοπού, με συχνή και δωρεάν ιατρική παρακολούθηση, με επίταξη ξενοδοχείων - καραντίνας.
  • Συχνοί έλεγχοι σε χώρους συνωστισμού για ελέγχους τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων, για τήρηση των αποστάσεων σε μονάδες παραγωγής, σε μέσα μεταφοράς, σε αίθουσες σχολείων. Συχνές απολυμάνσεις, αύξηση του μόνιμου προσωπικού καθαριότητας σε νοσοκομεία, σχολεία, χώρους δουλειάς.
  • Άδειες μετ’ αποδοχών, όχι καταλογισμός σε κανονικές άδειες και ρεπό και να μην εφαρμοστεί το μέτρο αναπλήρωσης με απλήρωτες υπερωρίες.
  • Αποζημιώσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγροτοκτηνοτρόφους – πτηνοτρόφους-θέσπιση του αφορολόγητου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών, διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.
  • Κοινά κλιμάκια ΕΟΔΥ - εργατικών και άλλων σωματείων, μαζικών φορέων σε χώρους δουλειάς, σχολεία και γειτονιές.
200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
Εγνατία πίσω