ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δέσμευση αποθεματικών: από λίγο ως πολύ δίκιο

Εικόνα του άρθρου Δέσμευση αποθεματικών: από λίγο ως πολύ δίκιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/10/2017, 20:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η υπόθεση της δέσμευσης των πλεοναζόντων αποθεματικών, ειδικά των Δήμων (καθότι κάποιοι από αυτούς έχουν τα περισσότερα), επανήλθε στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, το οποίο απέρριψε την έγκληση του υπουργείου Οικονομικών για μεταφορά των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Το θέμα προσέγγισαν με ποικίλους τρόπους οι παρατάξεις. Το ενδιαφέρον είναι ότι κάθε πλευρά, κρατάει για τον εαυτό της ένα κομμάτι του δίκιου, σε ό,τι αφορά την πολιτική και οικονομική διάσταση του θέματος. Γιατί, σε διοικητικό επίπεδο και χωρίς τις υπερβολές περί εξιδανίκευσης του δικαιώματος να έχει κάποιος χρήματα σε όποια τράπεζα επιθυμεί, η απόφαση καταστρατηγεί όντως την αυτονομία και το αυτοδιοίκητο των Δήμων.

Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας είπε εξ αρχής ότι το θέμα είναι πολιτικό. Αναφέρθηκε στην πρώτη ανάλογη απαίτηση της κυβέρνησης, το 2015, λέγοντας ότι «τότε ήταν τελείως διαφορετικά τα οικονομικά δεδομένα» και ότι τώρα, δεν είναι καν γνωστός ο λόγος της απαίτησης. Πρόσθεσε ότι μια τέτοια κίνηση δεν δημιουργεί καλό κλίμα στην αγορά και πρόσθεσε το «άσχετα εάν σε πολλούς από εμάς εδώ μέσα δεν αρέσει ο ρόλος των τραπεζών», είναι κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας. Μια απόσυρση μεγάλου ποσού από συστημική τράπεζα, ενδέχεται να την αποσταθεροποιήσει, πρόσθεσε.

Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει 22 εκατ. ευρώ αποθεματικό. Τα 3 εξ αυτών, είναι σε «κλειστή» κατάθεση στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου και δεν «απειλούνται», καθώς ο νόμος εξαιρεί τέτοιου τύπου καταθέσεις. Τα υπόλοιπα 19 είναι στην Τράπεζα Πειραιώς. Η απαίτηση της μεταφοράς, δεν αφορά όλο το ποσό. Για να γίνει όμως η επεξεργασία τι είναι αποθεματικό, τι δεσμευμένο και τι πλεόνασμα, απαιτείται ένας επιπλέον όγκος δουλειάς στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Γιωτίτσας, προσθέτοντας ότι ναι μεν η ΤτΕ έχει ψηλότερο επιτόκιο, αλλά και ότι «ένας βασικός οικονομικός νόμος λέει ότι ‘υψηλότερο επιτόκιο, υψηλότερο ρίσκο», όπως είπε. Λέει επίσης, ότι ένα οικονομικό προϊόν όπως τα repos, που πρακτικά θα «μετατραπούν» τα χρήματα στην ΤτΕ είναι ακόμα πιο ρισκαδόρικο. Το πρόσθεσε και αυτό ο κ. Γιωτίτσας, στην ομιλία του.

Ο Δήμος Ιωαννιτών λοιπόν έχει δίκιο, ανεξάρτητα με την πολιτική-αντιπολιτευτική διάσταση που δίνει η ΚΕΔΕ, κατά το συνήθειο του προέδρου της Γιώργου Πατούλη ο οποίος προετοιμάζει την κάθοδό του σε μεγαλύτερο Δήμο, αλλά και επιδιώκει μεγαλύτερο ρόλο στη ΝΔ. Η δέσμευση των χρημάτων του, χωρίς μάλιστα να εξηγούνται οι λόγοι, ειδικά σε περιόδους που δεν συντρέχει έκτακτη ανάγκη και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι όλα είναι σε καλό δρόμο, δεν είναι μια λογική επιλογή.

Έναν ενδιαφέροντα αντίλογο όμως, παρουσίασε ο Λάζαρος Νάτσης, της παράταξης «Πολίτες για την ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης. Πέρα από μια, αναμενόμενη λόγω πολιτικής θέσης, δικαιολόγηση της απαίτησης, με τον αστερίσκο ότι «το γενικό πλαίσιο δεν μπορεί να ισχύσει το ίδιο για εμάς», τόνισε ότι «κακώς έχουμε τόσο μεγάλα αποθεματικά. Θα έπρεπε να τα ρίχνουμε χρήμα στην αγορά». Αυτή, είναι μια συζητήσιμη εκδοχή, στο βαθμό φυσικά που ένας φορέας έχει τη δυνατότητα να το κάνει.

Εκείνος που συμφώνησε… κυριολεκτικά με όλα, κάνοντας μια τοποθέτηση-σλάλομ, ήταν ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας. Μέσα σε λιγότερο από πέντε λεπτά, ο κ. Γκόντας συμφώνησε καταρχάς με τη γραμμή του κόμματος λέγοντας ότι «εγκαίρως είχαμε διαγνώσει την αρπακτική διάθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» και να καταγγείλει τη δέσμευση των χρημάτων, αλλά και να διατυπώσει την πιο φιλελεύθερη οικονομική εκδοχή, ότι δηλαδή «δεν είναι σκοπός μας η συγκέντρωση χρημάτων τη στιγμή που δρόμοι της πόλης είναι στο σκοτάδι». Έβαλε τέλος και μια αντιμνημονιακή νότα στην τοποθέτησή του, για να ολοκληρώσει την παρέμβασή του.

Από τις υπόλοιπες παρατάξεις, ο Άρης Μπαρτζώκας (Γιάννενα Τώρα) υπερθεμάτισε με μια «παραβολή» που ξεκίνησε από «συγκεντρωτικά καθεστώτα που γέμιζαν το στομάχι των πολιτών, αλλά αυτό δεν αρκούσε» και κατέληξε στο δικαίωμα κατάθεσης χρημάτων κατά το δοκούν σε κάποια τράπεζα. Ο Τάκης Τασιούλας (Λαϊκή Συσπείρωση) είπε ότι ναι μεν διαφωνεί, αλλά και ότι «αυτοτέλεια των Δήμων σημαίνει επιπλέον φορολόγηση των πολιτών» και δη των «λαϊκών στρωμάτων», στα οποία αναφέρθηκε και ο Σωτήρης Μαλάμος (ΔΡΑΣΥ), λέγοντας ότι πρόκειται για άλλη μια μόνιμη μνημονιακή απαίτηση.

Τελικά, ο Δήμος αποφάσισε την επικαιροποίηση του ψηφίσματος που εξέδωσε πριν από 2,5 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι… θα αλλάξουν οι ημερομηνίες, αλλά και θα κληθεί η ΚΕΔΕ να προσφύγει κατά του νόμου και της συνταγματικότητάς του.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back